- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

"Спрут" на продаји: Какав извозни потенцијал има руски тенк на точковима

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Државна корпорација „Ростех“ размишља да направи тенк на точковима за извоз на бази гусеничног оклопног возила „Спрут-СДМ1“, изјавио је у интервјуу Спутњику индустријски директор комплекса за наоружање корпорације „Ростех“ Бекхан Оздојев. Претпоставља се да би он могао бити погодан за употребу на Блиском истоку и Африку.

„Постоји идеја да се борбени део тенка 'Спрут СДМ1' постави на основу на точковима која ће највероватније бити амфибијска. Која ће основа конкретно бити још није познато, јер постоји неколико одговарајућих шасија на точковима. Избор зависи од купца и задатака које ће тенк решавати“, рекао је Оздојев.

Он је појаснио да ће тенк имати ватрену моћ основног тенка, али ће га надмашити по маневарским способностима и брзини. Када је реч о заштити и способности кретања, заостајаће за њим.
Експерт је појаснио да је мало вероватно да ће се возило појавити у руским Оружаним снагама, јер оне више користе традиционалне тенкове на гусеничној шасији који су погоднији за руске терене.
„Приликом кретања по тврдом, равном и сувом терену, тенк на точковима има предност у погледу могућности кретања и брзине, али када је реч о земљаним теренима, планинама, шумама, мочварама, онда је потребан тенк на гусеницама“, појаснио је експерт.
Лаки амфибијски тенк „Спрут-СДМ1“, на основу кога „Ростех“ може да направи тенк на точковима, представљен је публици на међународној војно-техничкој изложби „ИДЕКС-2021“ у Уједињеним Арапским Емиратима.
Извршни директор компаније „Курганмашзавода“ Петар Тјуков је тада изјавио да је „Спрут-СДМ1“ јединствен примерак савременог лаког тенка.
„Спрут“ има топ 2А75 од 125 милиметара, ватрена моћ је иста као код тенка Т-90МС. Предвиђена је и употреба оклопне муниције, кумулативних или распрскавајућих граната, као и муниције са даљинским управљањем експлозијом. Овај тенк може да погоди циљ на удаљености до пет километара.

Неопходна техника

Термин „тенк на точковима“ се може различито тумачити и за сада није званично признат у војним доктринама, сматра експерт. У последње време се користи за означавање породице оклопних возила и борбених возила чије је основно оружје топ који се налази у кули тенка.
Оваква техника је прилично ретка у свету. Мада се, тенкови на точковима налазе у наоружању Француске, Италије, Швајцарске, Кине, Јапана и Јужне Африке.
Основни задатак им је да истребе тенкове противника и заштите пешадију на бојном пољу. Велику предност имају на равним теренима и на локацијама на којима је развијена инфраструктура путева.
Експерт Јуриј Кнутов је појаснио да ови тенкови имају мањи ниво заштите, али имају већу снагу, брзину и лакши су за маневрисање.
„Најважније је да је подвожје возила конструисано тако да механичари и посада тенка не морају додатно да се обучавају. Тенкиста врло брзо може да савлада ову технику. Такође, у поређењу са традиционалним гусеничним тенковима, ремонт и одржавање су јефтинији“, појаснио је експерт.
Оклопна возила на точковима не могу да замене основне борбене тенкове по номенклатури војне технике, али они имају друге задатке – брзо кретање у циљу примене прецизних удараца и извиђање. Такође, они могу да се успешно примењују у антитерористичким и мирнодопским операцијама и у локалним конфликтима са ниским интензитетом борбе.
Тренутно је основни произвођач и популаризатор ових текова Француска, која тенкове испоручује у Африку, навео је Кнутов.
Француски војно-индустријски комплекс је почетком 1970-их година представио међународној јавности тенк на точковима „Panhard M8“. После неколико година је почела и серијска производња тенка AMX-10RC (квалификован као тенк на точковима или тешко оклопно возило) које се до данас користи у Оружаним снагама Француске и неким земљама Азије, Африке и Блиског истока.
„Тенкови на точковима руске производње ће се користити на међународном тржишту, јер се слична оклопна возила већ успешно користе у афричким и азијским земљама, али их углавном производи Француска. Они су тражени и показују добре резултате“, саопштио је Кнутов.
Демонстрација тенка Т-14 Армата - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
РУСИЈА
Русија покреће серијску производњу најновијег тенка Т-14 „Армата“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала