- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Десет величанствених из Србије – најбољих на свету!

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗлатна медаља
Златна медаља - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Српски спорт из године у годину влада светом, али је 2021. донела неколико спектакуларних резултате који с разлогом одлазећу годину смештају у ред једне од најуспешнијих у историји српског спорта – пред вама је листа од десет имена, најзаслужнијих за то.
Србија је у 2021. години добила најбољег кошаркаша на свету – Никола Јокић је проглашен најкориснијим играчем најквалитетније кошаркашке лиге на свету (НБА) и тиме је потврдио давно исказану премису да је Србија земља кошарке.
Скромни момак из Сомбора никада није желео себе да смешта у први план, недавно је изјавио и да није хтео да буде најбољи већ да се такмичи са најбољима, али његови резултати значе и много више – значе инспирацију деци.
„Волео бих да деца због мене оду и баве се спортом. Уколико успем да то урадим, то ће бити мој највећи успех“, рекао је Јокић по добијању МВП признања.
Алексеј Покушевски - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Млада звезда српске кошарке за Спутњик: Излазимо на загревање и зове ме – Јокић!
Деценију и по симбол узора за младе је Новак Ђоковић који је у 2021. години крунисао десетогодишњицу своје тениске доминације, изједначио је рекорд по броју освојених Гренд слем трофеја, а оборио онај који мери недеље проведене на првом месту АТП листе.
Ђоковић је, сада је већ сигурно, вечита инспирација и човек који из дана у дан показује све најбоље што долази из Србије, па чак и жељу да мења ствари и „удари“ на систем који сматра неправедним.
Новак је и даље најбољи тенисер света и има, чини се, никад већу жељу да својим играчким бравурама дода и лидерску, кроз своју организацију ПТПА.
„Ја знам ко сам и шта сам, знам шта је праведно. Једва 150 играча живи од тениса у мушкој и женској конкуренцији. Дајте ми било који други спорт у коме је такав случај. За те момке и девојке се ми залажемо, они се труде, али их не слушају. Елита ће да се уздиже док се они боре, али зато је ту „мали од Србије“ да се умеша и покаже им како треба“, рекао је Ђоковић.
Како треба показао је и Страхиња Стојачић, момак који потиче из кошаркашке породице, али су га околности спречиле да у омиљеном спорту остави дубљи траг.
Али – то њега није обесхрабрило, кошарка се игра и у виду баскета што је Страхиња препознао и 2021. годину је завршио као најбољи баскеташ света.
Страхиња je у разговору са Спутњик за свој баскеташки успех „окривио“ брата Стефана, али је говорио и о томе како изгледа истовремено бавити се и баскетом и кошарком, пошто је у актуелној сезони члан и веома симпатичног клуба Гајдобра.
„Главни кривац је мој брат који је прешао са кошарке на баскет. Пратећи њега и ја сам заволео баскет као професионални спорт. Гајдобра је чисто зато што волим када видим човека који воли кошарку и који жели да уложи у кошарку искључиво из љубави, без икаквих интереса. То ради Стојан, даје срце за клуб и покушава да направи лепу причу и због тога сам ушао да помогнем колико могу. Здрава средина за игру, што се тиче клуба као клуба и што се тиче публике. Играо сам у доста клубова, али никада нисам играо у тако неком месту где људима значи кошарка. Задовољство је играти за Гајдобру. Таквих тимова треба да има више у Србији“, рекао је Стојачић.
Страхиња Стојачић – најбољи баскеташ света - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
СПОРТ
Званично – Србин је најбољи на свету! /видео/
Свет је морао да се у 2021. години поклони и пред Јованом Прековић, девојком која верност држави показује припадништвом Војсци Србије, али још више – постигнутим резултатима од којих застаје дах.
Јована је у календарској години успела да постане светска, европска и олимпијска шампионка у каратеу, објединивши три највећа признања и уписавши своје име у историју спорта уопште, не само каратеа.
Јована је светом пронела најбољу слику свог родног Аранђеловца и Србије, показавши шта значи несаломиви борбени дух и преданост која може да буде и тема за научно истраживање.
„Идем да узмем оно што ми припада!“, загрмела је Јована пред одлазак на Олимпијске игре у Токију.
То је урадила и поносно отпевала химну Србије.
Када су у питању тимски спортови, женска одбојкашка репрезентација Србије већ годинама представља синоним за успех, препознато је то и наградом Олимпијског комитета Србије за најбољи тим године, а прва међу једнакима је Тијана Бошковић.
Најбоља одбојкашица света је већ неколико година, а са истоветним жаром наставља да подиже лествице које сама поставља.
И у томе не намерава да стане – можда евентуално када се на супротној страни нађе њена сестра, Дајана.
„Када сам је изблокирала више је било смешно, него 'вау', зато што смо се шалиле са татом. Он је рекао да кад је будем једном изблокирала, могу да изађем са терена и да завршим утакмицу. Због тога смо се смејале“, рекла је Дајана после дуела репрезентација Србије и Босне и Херцеговине у Београду.
Много осмеха, али и много суза у 2021. години нам је приредила Милица Мандић, најбоља српска теквондоисткиња свих времена која је статус и најбоље такмичарке у том спорту на свету потврдила освајањем златне олимпијске медаље.
Милица је на свом последњем великом такмичењу ушла у историју – девет година после првог злата, у Лондону 2012. године попела се на највише олимпијско постоље и на бриљантан начин окончала једну велику каријеру.
„Прогнозе страних медија за мене пред Олимпијске игре су биле слабе, нису веровали да могу да победим, нарочито после Рија. Ишли смо против свих шанси, са вером у себе, знала сам колико сам себе дала, да имам таквог тренера иза себе, да смо максимално спремни, ишли смо против свих шанси и нашли се на подијуму!“, говорила је Милица по повратку у Београд.
Нико није веровао ни у оно што раде Никола Митро и Богдан Маројевић, момци који се баве текболом, нестварно занимљивим спортом насталим спајањем стоног тениса и фудбала.
Момци из Новог Сада су прошли нестваран пут и 2021. године су други пут у каријери постали прваци света – с тим што су премијерно то урадили под заставом Црне Горе у коју су „пребегли“ јер у Србији нису имали подршку.
Али, све се вратило...
„Када смо постали прваци света били смо на разговору код Николе Јановића, министра спорта Црне Горе, и то смо отишли на сопствену иницијативу. Сели смо у кола, превалили за 12 сати пут од 700 километара, а човек није хтео ни да се слика са нама јер није била званична посета. Нисмо тражили никакве пензије нити било шта друго, већ само пасоше како бисмо могли да се такмичимо и даље. Он је рекао добро, видећемо, јавићу вам се... Наравно, никада се није јавио. Ту целу годину смо због Фитека (Светске текбол организације стациониране у Мађарској) играли за Црну Гору, али онда је уследио позив Фитека где су нам рекли да више не можемо да играмо јер немамо пасоше. Поручили су нам да ће нам дозволити да се вратимо да играмо за Србију јер смо потребни овом спорту, с обзиром на то да смо уз Мађаре најбољи на свету“, рекао је Митро за Спутњик.
текбол Никола Митро и Богдан Маројевић  - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СПОРТ
Србија умало да их пусти, Црна Гора их „oдјавила“ – опет су прваци света, али: „Никога не занимамо!“
Српски текболаши су најбољи на свету, фудбалери никада нису били, али бар један у овом тренутку јесте, у својој класи.
Душан Влаховић, 21-годишњи репрезентативац Србије, очарао је свет феноменалним партијама за италијанску Фиорентину, показао је зашто је фудбал у Србији заиста најважнија споредна ствар и да се никада не треба шалити са Србима.
Бриљирао је у календарској години, његови голови су „закуцани“ на телевизијским шпицама, а он је тек кренуо у освајање света – као прави српски суперхерој.
„Нема никакве тајне за успех, треба бити поштен и радити више од осталих, а истовремено остати скроман и с обе ноге на земљи. Само тако коцкице могу да се сложе. Слушам савете старијих, и знам да ће вредним и напорним радом све бити како треба“, говорио је Влаховић за Спутњик.
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
СПОРТ
Суперхерој! /фото, видео/
Све коцкице су се у претходној години сложиле за Филипа Филиповића, једног од најбољих ватерполиста свих времена и званично најбољег ватерполисту света за 2021.
Године овенчане трофејнима и медаљама су крунисане у 2021, Филип је са репрезентацијом Србије као капитен одбранио златну медаљу на Олимпијским играма у Токију и отишао у легенду, одлучивши да стави тачку на каријеру у националном тиму.
„Ово није изненађење и ово је само показатељ да и кад су неке околности против вас, кад верујете до краја, кад верујете у свог саборца, уз веру у Бога све може да се деси. Не треба се играти са српским инатом, показало се много пута како то испадне, видели сте како је било у тенису са Новаком. Не исплати се та работа“, говорио је Филиповић после победе у Токију.
Повратак у Србију је обележен и симболичном нумером којом и испраћамо 2021. годину, годину злата за српски спорт, годину у којој је свет поново морао да призна да српски спортисти имају нешто што се ретко где налази – инат, част, поштење, веру и знање да покоре све и заставу Србије однесу на највеће врхове.
Милица Мандић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Олимпијске игре у Токију
Златна Милица за Спутњик: Какав је осећај? Ролеркостер!
Филип Филиповић прославља победнички гол у полуфиналном мечу против Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Олимпијске игре у Токију
Филип велики! /видео/
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СПОРТ
„Прави Роки Балбоа“ – из Србије! /видео/
Јована Прековић у финалу Олимпијских игара у каратеу - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Олимпијске игре у Токију
Непроцењиво – шок златне Јоване /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала