- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како деца у Звечанској прослављају новогодишње празнике

© Sputnik / Стефан ЂурићМалишани у Звечанској воле празнике као и сва друга деца
Малишани у Звечанској воле празнике као и сва друга деца - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Врата лифта су се отворила и у ходнику прошараном украсима, фигуром Деда Мраза и поклонима синуше четири малена насмејана и радосна лица. Док су украшавала јелку, придружио им се још један весели малишан у инвалидским колицима, који је држао ручно рађене новогодишње честитке и разгледао која је најлепша. Празнично расположење обојило је Звечанску.
Деца у Заводу за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду, где су смештени малишани предшколског и школског узраста без родитељског старања и са сметњама у развоју, као и сва друга деца, обожавају празнике. У ово време боље су расположена него иначе, насмејана су и весела, слушају музику и певају новогодишње песме, а посебно воле да учествују у стварању топлог, празничног амбијента у дому пред Нову годину.
© Sputnik / Стефан ЂурићМалишани у Звечанској воле празнике као и сва друга деца.
Деца у Звечанској ките јелку - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Малишани у Звечанској воле празнике као и сва друга деца.

Нова година у Звечанској

Ова година није изузетак. Малишани су уз помоћ васпитача, медицинских сестара и другог особља украшавали просторије Завода, китили јелке, цртали, бојили, сецкали папире и правили новогодишње честитке. Слике Деда Мраза, санки, ирваса, снежних пахуља и осталих празничних мотива преплавиле су зидове, столове, полице и комоде, а празнична радост испунила је не само дом, већ и дечја срца.
© Фото : Спутњику уступио Завод за заштиту одојчади, деце и омладине у БеоградуМалишани и васпитачи декорисали су читава одељења у Звечанској.
Малишани и васпитачи декорисали су читава одељења у Звечанској. - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Малишани и васпитачи декорисали су читава одељења у Звечанској.
За децу је од свега тога можда најважније прављење честитки, јер их за време празника дарују родитељима, који о њима не могу да воде рачуна, браћи, сестрама и рођацима. То је јако битно за њихово самопоуздање и самопоштовање и пружа им осећај да имају неког свог, каже нам Ивана Церовић, социјални радник и руководилац стационара у Звечанској.
„Има деце која, нажалост, нису имала прилику да упознају своје родитеље или нису с њима у контакту. Јако је важно да свако дете има коме да напише честитку. Ако то није биолошка породица, онда су то учитељица из школе, васпитач из групе или колега из Центра за социјални рад који је старатељ детету“, предочава Ивана Церовић.
© Sputnik / Стефан ЂурићЗа децу је можда најважније прављење честитки, јер их дарују родитељима, браћи, сестрама и рођацима.
За децу је можда најважније прављење честитки, јер их дарују родитељима, браћи, сестрама и рођацима.  - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
За децу је можда најважније прављење честитки, јер их дарују родитељима, браћи, сестрама и рођацима.
Чин даривања продубљује однос са биолошком породицом, јер на тај начин дете доживљава размену емоција која се обично догађа у породици, појашњава психолог и координатор смештаја за интензивну подршку Милош Станковић.

„На тај начин покушавамо да направимо врло сличну атмосферу и сличан однос. Најзначајније је што се томе сви радују, и запослени који брину о деци, деца највише, а реакције родитеља и њихове браће и сестара, кад то виде и добију такве поруке, су срцепарајуће“, каже Станковић за „Спутњик“.

Богат празнични програм

Током празника деца из Звечанске обично имају богат програм: шетају окићеним центром града, посећују позоришта и изложбе, у дому дочекују вршњаке, школарце, студенте, донаторе, музичаре који им свирају, па и Деда Мраза који се спушта с крова на терасе и дели им пакетиће. За Нову годину добијају разне дарове, чак и по жељи: слаткише, играчке, гардеробу, козметику...
© Фото : Спутњику уступио Завод за заштиту одојчади, деце и омладине у БеоградуУ Звечанској се Деда Мраз спуштао с крова на терасе и деци делио пакетиће.
У Звечанској се Деда Мраз спуштао с крова на терасе и деци делио пакетиће.  - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
У Звечанској се Деда Мраз спуштао с крова на терасе и деци делио пакетиће.
Нажалост, корона вирус је пореметио празнична дешавања и у дому. Ове године је за децу организовано мање догађаја, неки су били одржани „онлајн“, а поједине, попут луткарских представа, нису могли да посете. Ипак, у Звечанској се труде да им надоместе те недостатке колико могу:
„Пошто смо имали да неко буде Деда Мраз или да неко организује новогодишњу представу, сад организујемо да деца, другари из групе, уз помоћ гињол лутака одглуме неку приредбу, представу за остале другаре који дођу. Или, нађемо пригодну представу, приредбу или песмице на ‘Јутјубу’, па преко великих видео-бимова направимо угођај врло сличан биоскопу или позоришту“.
© Sputnik / Стефан ЂурићСлике Деда Мраза, санки, ирваса, снежних пахуља и осталих празничних мотива преплавиле су зидове, столове, полице и комоде...
Слике Деда Мраза, санки, ирваса, снежних пахуља и осталих празничних мотива преплавиле су зидове, столове, полице и комоде... - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Слике Деда Мраза, санки, ирваса, снежних пахуља и осталих празничних мотива преплавиле су зидове, столове, полице и комоде...
У нормалним околностима, некој деци поклоне доносе и родитељи, а поједина празнике чак славе код куће. Уместо тога, данас с родитељима разговарају путем видео-позива. Наравно, има и малишана који не славе празнике на уобичајен начин: једни због тога што их нису обележавали пре доласка у дом, а други зато што, нажалост, нису способни да разумеју концепт прославе.
„Са породицама радимо у партнерству. За дете је важно да у овом, празничном периоду види нас као сараднике, као заједништво. Нажалост, неки родитељи немају прилику да обезбеде неки пакетић и донесу га свом детету. Зато ми у договору с родитељима организујемо за свако дете пакетић који онда родитељ дарује. Имали смо и Деда Мраза и сликање поред јелке. То је и прилика да се родитељи који деле сличне изазове и проблеме окупе. Деца се највише радују баш тим пакетићима, поклонима које им је донео неко њихов“, истичу Ивана и Милош.
© Sputnik / Стефан ЂурићДеца за Нову годину добијају разне дарове, чак и по жељи: слаткише, играчке, гардеробу, козметику...
Деца за Нову годину добијају разне дарове, чак и по жељи: слаткише, играчке, гардеробу, козметику... - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Деца за Нову годину добијају разне дарове, чак и по жељи: слаткише, играчке, гардеробу, козметику...
Завод за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду састоји се од 11 радних јединица, од којих су у 10 деца. Укупно има 528 места, а тренутно је попуњено око 400, од којих је скоро 200 у Звечанској. Готово сва деца имају родитеље, али, нажалост, они нису у стању да брину о њима. Уместо њих то свакодневно чини 400 запослених у Заводу.
У следећем тексту „Спутњиковог“ новогодишњег серијала о деци у београдским домовима прочитајте: како деца у поправном дому проводе празнике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала