Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак о дијалогу Београда и Приштине: Ја сам умерени оптимиста, решење се само одлаже

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Специјални представник Европске уније (ЕУ) за Западни Балкан Мирослав Лајчак изјавио је да је умерени оптимиста када је у питању дијалог Београда и Приштине.
Лајчак је истакао да је то питање од стратешког значаја за цели регион.
„Имамо Србе и Албанце који живе у свакој држави на Балкану, тако да то питање превазилази односе Србије и Косова и зато ће позитивно решавање тог питања имати огроман утицај на стабилизацију целог региона. Врло је тешко, осетљива су питања, ту је и политички календар који нам не иде на руку. Имали смо изборе на Косову, дошла је нова влада која има доста изричите ставове по питању дијалога. Ми јесмо у свакодневном контакту и решавамо конкретна питања", рекао је Лајчак за Побједу.
Он је додао да је то заједнички став и ЕУ и САД и других партнера и да Русија поручује да је разговор једини пут за решење.
"Не постоји начин да се реше та питања ван дијалога и зато не видим разлог да се превише губи времена јер се само одлаже решење. То није једноставно питање, али сам ја умерени оптимиста", поручио је Лајчак.

Црној Гори потребна проевропска влада

Говорећи о Црној Гори, он је казао да је врло забринут јер је у Бриселу готово потпуно нестала и да ова држава треба да добије проевропску владу.
„Ниједна земља не би требало да дозволи да у процесу интеграција потпуно заустави реформе, то је стварно аутогол. И да поновим оно што сам рекао током моје последње посете Црној Гори - јако сам забринут због тога што је Црна Гора у Бриселу готово нестала", казао је Лајчак.
Некадашњи министар спољних послова Словачке и бивши специјални изасланик ЕУ сматра да се референдумом Црна Гора вртела у круг.
„Вратила се питањима религије, језика, етничке припадности. Зашто се то дешава када је Црна Гора увек била пример међунационалног склада, мултиетничка земља, која није била подељена по тим питањима. Кад су ова питања у центру пажње, то само за последицу има нове поделе. То су питања деведесетих и знамо како се то завршило. Сада је главно да поново добијемо проевропску владу, која има подршку у Скупштини и која ће све снаге сконцентрисати на европске реформе", поручио је Лајчак, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала