- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија неће дозволити да Запад „изврти“ идеју о гаранцијама безбедности

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Званична Москва је заиста забринута да западне земље не изврте идеју Русије о гаранцијама безбедности које, пре свега, подразумејау идеју неширења НАТО-а на Исток, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за РИА Новости.
„Веома добро знамо како Запад уме да изврће сва питања која им нису у интересу. Међутим, дипломатска пракса подразумева да када ми изнесемо своје предлоге, онда би друга страна требало да изнесе своје, након чега би требало да седнемо за сто и да потпишемо усаглашено. Наравно, уколико постоји жеља за договором“, казао је он.
Такође је рекао да у овом, конкретном случају, Русија има огромне сумње да ће НАТО уважити безусловни захтев Москве о неширењу на Исток, уколико Москва на тај захтев крене тим „традиционалним дипломатским путем“.
Шеф руске дипломатије је такође истакао и да ће Русија предузети све мере како би осигурала стратешки баланс и елиминисала све претње уколико САД и НАТО у разумном року одговоре на предлоге Москве о гаранцијама безбедности.

„Ако ти одговори не уследе у разумном року, Русија ће бити принуђена да предузме све неопходне мере како би осигурала стратешки баланс и елиминисала све постојеће претње за њену територијалну безбедност“, нагласио је.

Подсетимо, прва рунда разговора Русије и САД о безбедносним гаранцијама одржаће се одмах после новогодишњих празника, 10. јануара.
Како је раније наговестио Лавров, Русија не поставља ултиматум поводом дужине разговора, али они не могу трајати бесконачно, по чему је Запад познат.
Он је такође подсетио и да је НАТО предложио, односно генерални секретар Јенс Столтенберг, да одмах затим буде одржана седница Савета Русија-НАТО.

Крај грађанског рата у Украјини није ни на видику

Завршетак грађанског рата у Украјини није ни на видику с обзиром да власти у Кијеву ни не намеравају да предузму кораке како би решили питање Донбаса, изјавио је Лавров.
Такође је казао и да САД и НАТО подржавају милитаристичке потезе Кијева по питању решавања тог питања.
„Нема никаквих назнака да ће грађански рат, који траје већ осам година, бити ускоро завршен. Украјинске власти не намеравају да реше то питање на безалтернативној основи“, рекао је он.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Преговори о безбедносним гаранцијама треба да буду усмерени на резултат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала