- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Путин делује са позиције силе“: Како западни медији извештавају о разговору Путина и Бајдена

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаСамит Путин-Бајден у Женеви
Самит Путин-Бајден у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Последњег дана ове године западни медији су много пажње посветили јучерашњем разговору лидера Русије и САД Владимира Путина и Џоа Бајдена. Америчке медије је више занимало који од лидера је деловао са позиције силе, док су се европски медији више бавили питањима цена гаса.
Како наводи амерички лист „Вол стрит џурнал“, Путин и Бајден су током разговора упозорили један другог „на могућност опасног погоршања односа“, али су задржали отвореном могућност за дипломатско решавање ситуације око Украјине.
Други амерички лист „Њујорк тајмс“ истиче да су обе стране покушале да створе „дипломатску позадину“ за предстојеће преговоре о безбедности у Женеви, а затим у Бриселу и Бечу.

Иако је разговор Путина и Бајдена трајао 50 минута, лист наводи да су „остале нејасне намере Путина“. Аутор чланка оцењује да Путин делује са позиције силе, што је показао у ситуацији са Кримом 2014. године. Лидер Русије је, према писању листа, сигуран да САД и њихови НАТО савезници неће употребити своје снаге да „пруже отпор“ у случају ескалације.

Са друге стране, експерт листа „Политико“ страхује да би Путин могао да искористи Бајдена у своју корист. Бивша заменица помоћника америчког министра одбране Евелин Фаркаш плаши се да Путин кроз разговор „покушава да прикупи обавештајне податке о Бајдену“ или да припреми основу за даље деловање.

Без посебног напретка

Гледамо из европског угла, како наводи француски лист „Монде“, председници Русије и САД су разговарали о архитектури европске безбедности, али „без посебног напретка“.
Аутор чланка истиче да је разговор лидера „покренуо нови дипломатски циклус“, јер је био усмерен на „ублажавање тензија, невиђених од краја Хладног рата“.
Са друге стране, британски лист „Фајненшал тајмс“ наводи да се разговор председника одвијао у позадини „спорова о томе колику улогу има Русија у ситуацији са растом цена гаса у Европи“, која се креће око 1.000 долара за хиљаду кубних метара. Лист подсећа да поједини европски политичари оптужују „Гаспром“ да одбија да испоручи додатне количине гаса како би „Северни ток 2“ што пре био пуштен у рад. Међутим, како је рекао Путин, „Гаспром“ испоручује целокупну количину гаса према постојећим уговорима, па чак и више од тога, јер су испоруке повећане.
Други британски лист „Тајмс“, који је раније писао да би Русија уз помоћ миграната са територије Белорусије наводно могла да одсече Балтик од НАТО савезника за пар сати, скреће пажњу на то да је разговор Путина и Бајдена одржан недуго након што су Москва и Минск објавили планове за одржавање заједничких војних вежби. Аутор чланка подсећа да је Кијев удаљен од границе са Белорусијом „само 50 миља“ (око 80,5 километара).
Подсетимо, председници Русије и САД Владимир Путин и Џо Бајден разговарали телефоном су 30. децембра, други пут у овом месецу. Разговор је трајао 50 минута, а одржан је на иницијативу Русије, саопштио је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков. Циљ разговора био је да се настави прича о питањима која су покренута у видео-разговору двојице лидера одржаном почетком децембра.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. У Москви наглашавају да се премештање трупе врши у складу са Уставом и унутар територије Русије а да западне земље ту тезу користе као изговор за даље ширење НАТО.
Председници САД и Русије, Џозеф Бајден и Владимир Путин, на састанку у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
Путин поручио Бајдену: Русија ће се у овој ситуацији понашати онако како би се понашале САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала