- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада у Србији огласила се о потезу Приштине

© REUTERS / DAVID W CERNYРуска застава на аутомобили испред Министарства спољних послова Чешке у Прагу
Руска застава на аутомобили испред Министарства спољних послова Чешке у Прагу - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Проглашење руског званичника у Унмику за персону нон грата од стране власти у Приштини представља провокацију, саопштила је амбасада Русије у Србији.
Како се наводи, 31. децембра „такозване 'власти' Косова званично су објавиле да 'проглашавају за персону нон грата' службеника Мисије привремене управе УН-а на Косову (Унмик), који је држављанин Русије, због наводне активности која је неспојива са дипломатским статусом“.

„Сматрамо ову 'одлуку' Приштине још једном антируском и анти-УН провокацијом која је предузета како би се придобила наклоност западних ментора. Полазимо од тога да у складу са међународним правом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, која је кључна за решење косовског питања, она нема никакве правне последице“, наводи руска амбасада.

Руске дипломате рачунају на то да ће Унмик оштро и недвосмислено осудити испад власти косовских Албанаца. Такође, позвали су администрацију УН у региону да у потпуности осигура безбедност њених руских службеника.
Раније је министарка спољних послова привремених институција у Приштини, Доника Гервала Шварц прогласила руског званичника у Унмику за персону нон грата.
Гервала Шварц оценила је у својој објави на Твитеру да Приштина стоји уз своје савезнике у деловању против "злонамерних акција које угрожавају националну безбедност и уставни поредак тзв. Косова".
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СРБИЈА
Руског званичника у Унмику Приштина прогласила персоном нон грата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала