- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тачно у мету са раздаљине од 450 километара: Руска војска открива детаље тестирања ракета „Циркон“

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovХиперсонична ракета
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Бродови и подморнице руске Северне флоте реализовали су ове године најмање 12 успешних лансирања хиперсоничних крстарећих ракета „Циркон“, саопштено је на сајту Министарства одбране Русије.
Како наводи прес-служба Министарства, посада водеће фрегате пројекта 22350 „Адмирал Совјетског Савеза Горшков“ успешно је спровела око десет лансирања хиперсоничне крстареће ракете „Циркон“.

Мете за ново оружје биле су надводни и копнени објекти који су успешно уништавани. Током једног од тестирања, ракета „Циркон“ је прецизно погодила морску мету са удаљености од 450 километара. Ракета је том приликом достигла брзину од осам маха.

Такође, посада главне нуклеарне подморнице „Северодвинск“ пројекта 885 "Јасен" реализовала је два пробна гађања „Цирконом“, наводи се у саопштењу.
Северна флота је ове године спровела више од 70 тестирања новог оружја, укључујући ракетне системе „Кинџал“.
Раније је командант Северне флоте Александар Мојсејев рекао да су током тестирања потврђене све карактеристике ракете. Прошле седмице руски председник Владимир Путин саопштио је да је успешно тестирана салва ракета „Циркон“.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „Циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Тестирање хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
РУСИЈА
Руски војни стручњак: Салва „Циркона“ гарантовано пробија одбрану сваког противника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала