- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Упозорење за Србију из СЗО: Спремите се за нови талас

© Tanjug / ZORAN ZESTICКовид ВМЦ Карабурма
Ковид ВМЦ Карабурма - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије СЗО у Србији Фабио Скано изјавио је да би наша земља требало да се припреми за потенцијално нови талас заражавања коронавирусом.
У њему би доминантан био омикрон сој.
"Без обзира на опадајући тренд заражених у последњих 10 недеља, Србија не би требало да се опушта, већ да се припреми за потенцијално нови талас, који већ видимо у другим земљама", поручује Скано.
Он је у изјави за празнични број "Блица" нагласио да је у осам од десет земаља пријављено највише инфицираних у Европи, иако се то, како истиче, није много одразило на број смртних случајева.
Директор Канцеларије СЗО у Србији каже да се очекује да ће омикрон сој постати доминантан у Европи и нашем региону и да може довести до пуцања здравствених система.
"Још увек не знамо да ли омикрон проузрокује теже облике болести од делта соја, али оно што знамо је да би сам број нових инфекција тим сојем могао да доведе до већег броја хоспитализованих и тиме наруши функционисање здравствених система, као и услуга од велике важности. Нажалост, већ су забележени случајеви хоспитализације и смртности", наводи Скано. Он истиче да омикрон сој може да заобиђе претходно стечени имунитет код људи, те да њим могу да се заразе они који су прележали ковид 19, невакцинисани, као и они код којих је прошло доста времена од вакцинације. Како наводи, особе које су прележале ковид 19 имају три до пет пута већу шансу да се заразе омикрон сојем него што је то случај са делта сојем.
"Позитивно је то што је након вакцинације, заштита од тежих облика болести, хоспитализације и смртности и даље велика, нарочито након бустер дозе. Међутим, још увек не знамо колико та заштита траје", поручује Скано.
Он каже да се вирус, као и до сада, највише преноси међу одраслима у двадесетим и тридесетим годинама, ширећи се у великим градовима, посебно приликом масовних окупљања.
Скано позива на вакцинацију и наглашава да је доказано да је она до сада у периоду од децембра 2020. до новембра 2021. спасла 470.000 особа старијих од 60 година у 33 европске земље.
Поред тога, Скано препоручује да се поштују све епидемиолошке мере како би се спречило даље ширење инфекције, као и да државе припреме своје здравствене системе за повећан број пацијената.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала