- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Владика Иринеј Буловић: Не верујем да ће Темељни уговор бити потписан док је Кривокапић премијер

© SputnikВладика бачки Иринеј Буловић
Владика бачки Иринеј Буловић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Владика бачки Иринеј Буловић изјавио је да Темељни уговор СПЦ и Владе Црне Горе вероватно неће бити потписан док је на њеном челу Здравко Кривокапић кога је означио и као главног кривца што уговор још није потписан.
Он је означио црногорског премијера као главног кривца за непотписивање Темељног уговора.
„Нажалост, Темељни уговор није потписан. Лично и не верујем да ће бити потписан докле год др Здравко Кривокапић буде премијер Црне Горе. Он је својом тактиком 'хоћу-нећу' и 'корак напред-два назад', искључиво 'заслужан' за досадашње непотписивање Темељног уговора. Према његовој конфузној и замагљујућом формулацији- намерно, чини ми се, тако сроченој, испада да он није 'ни лук јео ни лук мирисао' већ да Синод у Београду (опет тај омражени, а толико пожељни Београд) не жели да га потпише. Уговор је, како каже, "усаглашен са свим захтевима који произилазе из праксе претходно дефинисаних уговора са Светом Столицом и Јеврејском заједницом", а Синод га ипак "још разматра". Орвеловски, нема шта: само истини и неистини замениш места, па тераш даље", рекао је владика Иринеј.

„Преварио патријарха у Патријаршији“

Владика бачки је у интервјуу "Печату" навео како је премијер Кривокапић преварио патријарха Порфирија 27. маја када је у Патријаршији требало да се потпише већ усаглашени Темељни уговор.
Он је казао да је уговор, после вишекратног разматрања од стране Светог Синода СПЦ и Владе Црне Горе, био усаглашен и обострано прихватљив.
„Сам премијер Кривокапић је потом најавио свој долазак у Патријаршију како би патријарх српски и он потписали тај усаглашени Уговор, да би стигавши у Патријаршију, изјавио нешто сасвим друго - да није дошао да потпише Уговор него да патријарху и Синоду пренесе поздраве верујућег народа Црне Горе". Толико о његовој беси или тврдој речи, а што се тиче поздрава верујућег народа Црне Горе, довољно је заменити само једну једину реч - реч верујућег речју радног - и све ће нам зазвучати као познато“, рекао је владика Иринеј.
Од тада па надаље, како је казао, Кривокапићеве нове изјаве су по правилу потирале једна другу.
„А најсвежија приспела варијанта гласи да Влади Црне Горе неке ставке из већ усаглашеног Уговора ипак нису биле по вољи, те их је она изменила, и то без икакве консултације са Синодом, и тако ревидирани или октроисани Уговор послала Синоду као текст за потписивање. Порука, дакле, гласи: нећемо да потпишемо већ усаглашени Уговор, али хоћемо да потпишемо и Синоду нудимо на потписивање никад усаглашавани, са наше стране једнострано прерађивани и дорађивани текст Уговора", рекао је владика Иринеј.
Он је упитао Владу Црне Горе зашто СПЦ није понудила исти Уговор као Ватикану, Исламској и Јеврејског заједници.
„Све у свему, ниједан Синод и ниједан поглавар Цркве не може себи дозволити да узме учешћа у оваквој или сличној игри без граница, тј., тачније казано, не може никоме дозволити да се на овај начин поиграва њиме. Али наша света Црква је, хвала Богу, по својој природи и из искуства, вична стрпљењу и трпљењу. Зато ће она чекати, и ако Бог да, дочекати неке нормалније предуслове и неке нове људе, па онда са радошћу и благодарношћу Богу, у братској слози и љубави, потписати обострано прихватљив, коректан, правичан и частан Уговор“, навео је владика Иринеј, пренео је Б92.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РЕГИОН
Кривокапић изјавио зашто би Влада Црне Горе у јуну могла да поднесе оставку
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала