- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мајстор магичне „левице“ за Спутњик: Година из снова, а Србија као печат – десила се магија!

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпски репрезентативац Душан Тадић
Српски репрезентативац Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите нас
Душан Тадић, најбољи фудбалер Србије за 2021. годину, капитенски је поручио у новогодишњем интервјуу за Спутњик да је куцнуо час да Орлови коначно прођу групу на Светском првенству што је до сада била само мисаона именица.
Лидер Србије и Ајакса који је исписао историју холандског фудбала по броју асистенција у Ередизивији, причао је и колико је тешко, уједно лепо и обавезујуће носити десетку националног тима и амстердамског клуба, али и ко је задужен за његов несвакидашњи стајлинг, интересантне зелене боје.
Није имао довољно руку Душан Тадић да понесе све пехаре које је освојио у 2021. години од којих је последњи у низу била Златна лота Фудбалског савеза Србије. Титула са Ајаксом, награда за најбољег играча, признање за најбољег асистента у историји Ередивизије, изборен пласман са Србијом на Светско првенство, као и осмина финала Лиге шампиона са „копљаницима“ и то на доминантан начин шест од шест у групној фази.
© Фото : Петар МиловановићДушан Тадић Златна лопта
Душан Тадић Златна лопта  - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Душан Тадић Златна лопта
Година из снова за момка рођеног у Бачкој Тополи пре 33 године. Тешко да је могао лепшу да замисли и да поверује да ће му на терену, све ко од шале полазити за ногом. Колики год да сте мајстор немогуће је увек остварити зацртани циљ, јер гомила спољних фактора утиче на то, али у случају Душана Тадића година на измаку била је савршена на пословном плану.
Колико је тешко носити све те силне пехаре, а колико је заправо обавезујуће?
- Велика обавеза и подстрек за даљи рад. Нешто што ме додатно мотивише да тежим да пружим више, да идем даље још боље и јаче, признао је Тадић за Спутњик на старту новогодишњег разговора после свечане доделе Златне лопте.
Исписали сте историју холандског фудбала са највише асистенција, уједно сте оборили и светски рекорд који је био у власништву Лионела Месија са 36 успешних додавања, ви сте имали једно више. Круна је стигла у виду хет-трика Златних лопти ФСС после пласмана на Мундијал. Посебна година за вас...
- Јесте, година из снова заиста. Како на индивидуалном, тако и на тимском плану. Ређали су се успеси са репрезентацијом и клубом. Лига шампиона и нокаут фаза, док је пласман на Мундијал са мојом вољеном Србијом печат на све добро и лепо. Стварно све што се издешавало има неко посебно место у мом срцу и дефинитивно морам да се сложим с констатацијом да је година из снова.
Почнимо од одласка на Светско првенство из пакла Лисабона. Ваш гол за изједначење, па она асистенција Митровићу у 90. минуту за мук на Да Лужу. Није могла боља режија да испадне...
- Уф, шта бих рекао што већ нисам. Невероватни моменти, страшан сценарио и наравно остварен циљ свих циљева – пласман на Светско првенство.
Долазак Драгана Стојковића Пиксија, према мишљењу многих, најбоље десетке у историји југословенског фудбала, поклопио са ренесансом у Вашој игри и игри Србије. Колико значе његови савети и слобода у игри коју вам пружа?
- Много! Зато што се креативни и интелигентни људи савршено разумеју. Ето, откако је дошао Пикси дошла је срећа, магија, десила се радост, радост нације. Сви уживају да гледају репрезентацију, а ми играчи уживамо да играмо за национални тим. Смејемо се, резултати не изостају, а то је највећа заслуга селектора. Свима нам је лепо, угодно се осећамо и једва чекамо наредно окупљање. Сложни смо као група, држимо се заједно и то је исто јако битно. Поносан сам на све, само тако треба да наставимо.
Постоји ли импровизација на терену, када прекршите неки од договора са селектором из свлачионице?
- Наравно, он нам то и дозвољава – да једноставно уживамо на терену. Не говори нам селектор: 'уради ово овако, оно онако'. Не, напротив. Пусти нас да урадимо како ми то видимо, а претходно нам усади у главу да он и сви остали верују у нас. Да имамо квалитет, даје нам корисне савете, али нас пре свега пусти да уживамо на терену. Онда се ми препустимо и све иде као по лоју.
Колико Србија може на Мундијалу? Пикси је давао прилично оптимистичне изјаве током квалификација и нигде није погрешио. Сада је рекао да не сме да открива који нам је домет у Катару, знате ли на шта је тачно мислио? Да ли је време да прођемо групу?
- Ја се надам. Ми морамо и хоћемо да поставимо такве циљеве. Нећемо да се задовољавамо малим стварима, хоћемо да пуцамо на високо. Јер, то заслужујемо и ево добро нам иде када је тако. Тако и треба да размишљамо, да будемо амбициозни. Коначно је дошао човек који тако размишља, усадио је нама играчима да верујемо и нација је повратила веру. Не интересује селектора ко је на другој страни, ми се питамо, ми хоћемо да побеђујемо, без обзира на то ко је противник.
Постоје ли уопште лимити ове Пиксијеве Србије?
- Видећемо шта су нам лимити, мислим да не постоје. Битно је да верујемо, идемо даље, хоћемо још, хоћемо више. Само треба да се препустимо и да уживамо, да настави да нас краси слога, заједништво, остало ће доћи само по себи.
Српски фудбалер Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
СПОРТ
„У Србији сам се навикао на бомбе“ – Тадића нису уплашили холандски хулигани /видео/
Апострофирали сте да Срби када се уједине, не може им нико ништа. Такође сте недавно истакли да су вас НАТО бомбе из 1999. године ојачале... Колико вас је то изградило као човека и олакшало да будете данас то што јесте?
- Јесте, сигурно да ме је изградило као личност. Стварно сам срећан на своје детињство и поносан сам што долазим из малог места као што је Бачка Топола. Мало, али топло место. Наравно и породица носи велике заслуге у томе, како су ме одгајали. Поносан сам што сам одрастао у Србији и мислим да ми је то много помогло. У Холандији сам тачно осетио колико ми је значило све то што сам прошао у Србији, очврснуло ме је и ојачало.
Где ће Душан Тадић провести празнике, да ли је коначно уграбио мало времена за себе и породицу због силних обавеза које носи са собом фудбал на највишем нивоу?
„Бићу у Србији. Имам неколико слободних дана па ћу их провести са породицом у Тополи и на Златибору“, закључио је најбољи фудбалер Србије у 2021. години који је за крај открио да је он сам свој „кројач“, да супруга није била задужена за несвакидашњи стајлинг.
Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
СПОРТ
Урнебесан коментар српског капитена: „Стативи желим брз опоравак“ /фото, видео/
Матеја Миловановић - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СПОРТ
Рођен у Холандији, бирао грб Србије, а сада ће играти са мајстором Тадићем
Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Љубав капитена Србије и највреднијег „тањира“ на свету /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала