- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Медији: ЕУ предлаже да нуклеарна енергија и гас носе ознаку „зелено“

© AFP 2023Нуклерни реактор у Мађарској
Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Европска унија планира да енергију добијену нуклеарним путем и из природног гаса означи као „зелене изворе“ како би омогућила инвестиције у тренутку када у том региону влада енергетска криза.
Брисел је израдио планове да се неки пројекти природног гаса и нуклеарне енергије означе као „зелена“ инвестиција у оквиру значајне класификацијске шеме ЕУ како би се финансијским тржиштима помогло да одлуче које су инвестиције заиста повољне за климу.
Европска комисија би могла да предложи уредбу већ негде у јануару, када ће одлучити да ли ће гасни и нуклеарни пројекти бити укључени у „таксономију одрживих финансија ЕУ“, која је осмишљена као листа економских активности и еколошких критеријума које треба испунити да би била означена као зелена улагања.
Према нацрту текста таксономије, у који је Ројтерс имао увид, нуклеарна енергија треба да буде призната као одржива економска активност све док земље ЕУ које су домаћини електрана могу безбедно да одлажу токсични отпад. Пројекти би такође требало да испуне критеријуме да не наносе значајну штету животној средини, док ће изградња нових нуклеарних електрана бити призната као зелена за дозволе издате до 2045. године.
У међувремену, инвестиције у природни гас су наводно означене као „прелазна зелена“ енергија, ако производе емисије испод 270 г CO2 еквивалента по киловат-сату, замене традиционална фосилна горива као што је производња угља и добију грађевинску дозволу до краја 2030.
Очекује се да ће шема означавања обухватити индустрије које производе око 80 одсто свих емисија гасова стаклене баште у региону. ЕК је такође предузела кораке како би применила таксономију на нека државна средства, што значи да би прописи могли да одлуче који пројекти су подобни за одређене јавне финансије.
Раније ове године, власти ЕУ морале су да одложе доношење одлуке о томе како да класификују ова два извора енергије након спорова о томе да ли им треба доделити зелену ознаку. Међутим, најновији скок цена електричне енергије широм ЕУ приморао је Брисел да оживи то питање.
Да би ступио на снагу, нацрт предлога мора да одобри већина држава чланица ЕУ и чланова Европског парламента, преноси РТ.
Соларни панели и ветрењаче - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Енергетска криза oткрила шта стоји иза бриге за човека
Нуклеарна електрана Гронде у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Немачка гаси нуклеарне реакторе усред енергетске кризе у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала