- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Миличине сузе, Јованин понос и Новаково васпитање – за химну Србије /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Застава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите нас
Химна. Да ли била школска химна Светом Сави, да ли била химна омиљеног клуба, да ли била химна ма и локалне месне заједнице – химна је химна и сами њени тактови, у онима који за то имају осећај, јежи кожу и доноси понос у груди неописив речима. Како је тек спортистима...
Новак Ђоковић је одржао лекцију свима уочи одласка на Олимпијске игре у Токио – на конференцији за медије је речено да сви остану мирни и да сачекају да химна „прође“, али најбољи тенисер света то није допустио.
Није успео Новак да уради оно што је обећао, али је химна „Боже правде“ имала прелеп наступ у моменту када је Милица Мандић поново освојила златну медаљу.
Сузе, неверица, експлозија емоција, вулкан осећања – све је стало у неколико минута.
Неколико дана касније – реприза, овога пута захваљујући Јовани Прековић.
А како другачије – „Боже правде“ је затворило Олимпијске игре, због златних ватерполиста Србије који су урадили оно што није нико, одбранили су најсјајније одличје и потврдили да су један од најбољих спортских тимова икада.
Нажалост, на Олимпијским играма није било кошаркаша Србије, вероватно би исход био другачији да се у тиму нашао Никола Јокић, момак који се због одбијања позива нашао на великом удару јавности.
Али, колико му химна Србије значи, најбољи кошаркаш планете је доказао у Мајамију.
За разлику од кошаркаша, на Олимпијским играма су учествовале кошаркашице Србије, али су и пре тога имале величанствен дочек на легендарном балкону у Београду, пошто су постале шампионке Европе у Шпанији, где је чак и „наша“ Американка Ивон Андерсон са много емоција отпевала „Боже правде“.
А на балкону је отпеван и „Видовдан“.
Годину је обележио и урнебесан моменат у ком је „жртва“ била управо српска химна, а све захваљујући организаторима одбојкашког Европског првенства у Пољској, који су репрезентацији Словеније наменили – српску химну која је ни крива ни дужна понела салву звиждука.
У 2021. години није било могуће чути руску химну због фамозне забране руских симбола на великим такмичењима, али је зато свет морао да учествује у слављу руских спортиста уз Први концерт за клавир Петра Иљича Чајковског.
То је био случај и у Хрватској, где су фудбалери Русије играли против тамошњих домаћина у баражу за Светско првенство.
У 2022. години надамо се новим појављивањима српске и повратку руске химне, за нове успехе, нова славља и нове емоције!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала