- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољуљано поверење: Из Немачке признају да је немогуће ослонити се на Америку

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите нас
Током протекле године у свету је пољуљано поверење у Америку и сада Европа треба да се покаже у кризним ситуацијама, пише немачки лист „ФАЗ“.
Аутор чланка, коментатор Клаус Дитер Франкенберг подсећа на два за Америку кључна догађаја у 2021. години: јуриш на Капитол присталица Доналда Трампа и повлачење трупа земаља НАТО-а из Авганистана. Први догађај је изазвао у свету сумњу у способност Беле куће да заустави политичку поларизацију у земљи, констатује стручњак, а други је поткопао ауторитет САД на спољнополитичкој арени.
„Многи Американци желе да њихова Влада решава проблеме на лицу места, а не у удаљеним деловима света“, пише он, истичући да такав захтев имају и републиканци и демократе.
Како додаје, у свету нису ишчезле сумње у поузданост САД, упркос доласку на власт Џоа Бајдена и његових уверавања у лојалност према савезницима. Посебно су рањиви они чија безбедност зависи од Америке, тврди немачки експерт.
„Општа геополитичка и политичка ситуација у области безбедности је таква да Америка која је у потпуности окупирана собом и шаље тај сигнал (Америка изнад свега) је последње што треба Западу“, резимира стручњак.
Он је указао на све веће ривалство између САД, Русије и Кине, оптужујући Москву и Пекинг за ратоборност. Како додаје, Европа не жели конфронтацију са Русијом, нити жели да буде уништена у сукобу САД са Кином, али је њена слабост у томе што је неспособна да делује самостално, сматра Франкенберг.
Зато би, према његовом мишљењу, Европа требало да се уједини око Немачке и да се не обраћа Америци за помоћ чим се појави прва претња.
Посетители в здании Рейхстага в Берлине, Германия. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
РУСИЈА
Може ли Немачка окренути леђа Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала