Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Разговор са Деда Мразом - једна жеља се код деце не мења без обзира на проток времена

CC0 / Pixabay/Vladvictoria / Деда Мраз
Деда Мраз - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите нас
Данашња децa, чак и она мања, желе да за Нову годину добију техничке ствари, а не сликовнице или књиге, али у принципу свако од њих има жељу која је везана за породицу, каже за наш портал Деда Мраз из Агенције за Деда Мразове.
Деценију и дуже како се баве овим послом обучени у црвена одела са брадом сведоци су како се жеље и захтеви деце мењају сваке године, али ипак кажу да је то најлепши посао на свету иако није лак.
„Деца нам пишу о својим жељама или и проблемима и моле да их решимо! Некада су та писма и сусрети изузетно емотивни и за нас, па много пута се суздржавамо да деце не виде сузе у нашим очима. А деца ко деца: „ Деда Мразе, желим да тата буде кући више, мама да не ради, да се не свађају, да бака и дека дођу да ме рта не вуче за косу, да ме сестра не прати у стопу ... Деда Мразе желим да стално будем са мамом, татом и батом…само су неке од жеља с којима нам се деца обично,“ прича београдски Деда Мраз.
У ово доба године посла има пуно али, како тврди, Деда Мраз ради тешко целе године, јер му се деца обраћају целе године. Оно што се мало изменило јесте начин комуникације па се чаролија сусрета са Деда Мразом пренела и на ИТ технологију.

Време и деца се мењају али једна жеља никада

„Деца могу са нама данас да уз надзор родитеља причају Вибером ли да специјално за њих снимимо новогодишњу поруку. Некада су нам деца седела на коленима и та блискост не може да се замени, али данашњица је таква. Најбитније је да чаролија није нестала,“ прича најпознатији Деда на свету.
Данашња деца су много зрелија и већина њих знају, иако се лепо проводе, да ми нисмо стигло са Северног пола и да нас не чекају ирваси испред.
„То важи за децу која су већ у узрасту око пет година. Она млађа нас ипак гледају као да смо чаробњаци широм отворених очију, очекују да им испунимо жеље. Ту је та људска невиност, чија се граница све више из године уз годину спушта,“ прича Деда Мраз, одбијајући да у јавност изађе са правим именом јер, како каже, „какав би Деда Мраз био ако би веровао да нема чаролије“.

Дечија искреност нема цену

Деца, као деца, каже он, лепо развијају машту а на нама је да их подржимо у свакој њиховој остваривој дечјој жељи која је лепа, слатка, креативна.
„Увек нас дирну хуманитарна дешавања, на иста се увек , али увек одазивамо али их некада јако емотивно доживљавамо. Ове године до данас смо имали три таква дешавања. Насмеје нас дечја искреност у причама из породице....када тата долази кући, како мама не кува...један дечак нам се похвалио како његова мама стално кува кафу.....слатко, симпатично,“ прича наш саговорник.
Приликом уручивања поклона деца нам дају писма која су написала уз помоћ родитеља или у форми сликовнице коју су сами направили.
„То су слике са жељама, слике са Деда Мразом и портрети породице....одлучили смо да једном приликом направимо изложбу тих писама јер их све чувамо,“ додаје он.

Онлајн Деда Мраз

Улога Деда Мраза прилагођава се временима па тако њихове представе за децу нису само ограничене као некада на „хо-хо-хо и пакетић“ већ су и едукативног карактера.
„Кроз представе их учимо о здравој исхрани, лепом понашању, одговорности… Верујете ми да нам се касније родитељи јављају и кажу да се деца више не буне што морају да једу, рецимо, спанаћ, или да среде своје играче јер „им је тако реко Деда Мраз" да треба. И то нас увесели. Дакле нема детета које неће нешто да послуша ако му се на леп начин приступи или на начин које оно схвата и прихвата,“ каже наш Деда Мраз.
И за крај порука и за децу али и за нас старије који још увек верујемо у чаролију: Останите позитивни у глави, и у стилу пандемије која нас је захватила - негативни на тестирањима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала