- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика битка против вируса и стрепња од највећег рата који прети /фото/

CC0 / Pixabay / Шаховске фигуре на карти света
Шаховске фигуре на карти света - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
Пратите нас
Иако су маске, дистанца и рад од куће били термини на које смо се, након паклене 2020., донекле навикли, пандемија вируса ковид-19 дефинитивно је обележила и годину за нама. Вакцине су је, додуше, учиниле нешто лакшом од претходне, али Нову 2022. многе државе опет чекају „закључане“, а светске економије грцају под теретом кризе.
Корона, у том смислу, заузима суверено, прво место на листи кључних догађаја који су, на овај или онај начин, уздрмали свет у години за нама, а ево и осталих по којима ћемо памтити 2021.:

Упад у Капитол Хил и Бајденов долазак на чело САД

Џозеф Робинет „Џо“ Бајден млађи постао је 20. јануара 2021. године 46 амерички председник и са својих 78 година ушао у историју као најстарији лидер Сједињених Америчких Држава. Само две недеље пре инаугурације, 6. јануара, Трампове присталице упале су на Капитол Хил у покушају да спрече Конгрес да званично потврди Бајденову победу на председничким изборима 2020. године.
© AP Photo / Saul LoebЏо Бајден положио је заклетву као 46. председник Сједињених Држава док је Џил Бајден држала Библију током 59. председничке инаугурације у америчком Капитолу у Вашингтону, у среду, 20. јануара 2021.
Џо Бајден положио је заклетву као 46. председник Сједињених Држава док је Џил Бајден држала Библију током 59. председничке инаугурације у америчком Капитолу у Вашингтону, у среду, 20. јануара 2021. - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Џо Бајден положио је заклетву као 46. председник Сједињених Држава док је Џил Бајден држала Библију током 59. председничке инаугурације у америчком Капитолу у Вашингтону, у среду, 20. јануара 2021.

Повратак САД у Париски климатски споразум и СЗО

У првим сатима на месту председника, Џо Бајден је потписао писмо којим је сигнализирао повратак САД Париском климатском споразуму из ког се Америка повукла крајем 2020. године. Бајден је такође обновио подршку САД Светској здравственој организацији (СЗО), која је била прекинута током Трамповог мандата.

Америчко повлачење из Авганистана и повратак талибана на власт

Председник Бајден прогласио је 14. априла крај дводеценијског војног присуства САД у Авганистану, а у ноћи 31. августа последње јединице америчке војске напустиле су аеродром у Кабулу. Хаотично повлачење америчких трупа и њихових НАТО савезника отворило је простор за повратак Талибана (организација забрањена у Русији), који су врло брзо преузели власт у Авганистану.
© AP Photo / Verified UGC via APАвганистанци у паници покушавају да се укрцају у амерички војни авион у покрету и евакуишу из земље коју преузимају талибани.
Авганистанци у паници покушавају да се укрцају у амерички војни авион у покрету и евакуишу из земље коју преузимају талибани. - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Авганистанци у паници покушавају да се укрцају у амерички војни авион у покрету и евакуишу из земље коју преузимају талибани.

Крај ере Кастрових на Куби

Повлачење Раула Кастра, некадашњег председника и премијера Кубе са места генералног секретара Комунистичке партије, означило је крај ере браће Кастро која је у тој земљи трајала више од шест деценија. Његов старији брат Фидел на власт је дошао 1959. године, а предао ју је Раулу 2016. године.

Одлазак Бењамина Нетанијахуа

Нафтали Бенет, лидер десничарске странке Јамина, постао је у јуну 2021. године нови израелски премијер, сменивши шефа владе са најдужим стажом у земљи Бењамина Нетанијахуа, који је био на функцији пуних дванаест година.

Самит Путина и Бајдена у Женеви

У Женеви је 16. јуна одржан први самит председника САД и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина.
© POOL / Уђи у базу фотографијаСусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви
Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви

100 година Комунистичке партије Кине

Странка са највише чланова на свету, Комунистичка партија Кине (КПК) прославила је стоту годишњицу. Спектакуларну свечаност на тргу Тјенанмен у Пекингу обележило је 70.000 учесника који су представљали све етничке групе и све слојеве кинеског друштва.

Олимпијада у Токију

Упркос пандемији Јапан је успео да реализује Олимпијске игре у Токију, а такмичења у рекордне 33 дисциплине и 339 догађаја на 42 борилишта одржана су без присуства публике.

Енергетска криза

Цена гаса у Европи крајем децембра прешла је нову „округлу“ психолошку границу од 2.000 долара за хиљаду кубних метара. Ипак, чини се да је политика и даље изнад европског страха од ледене зиме, па је пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“ и даље неизвесно.

Крај ере Ангеле Меркел

Крај 2021. године обележио је крај још једне ере - после 16 година немачка канцеларка Ангела Меркел предала је канцеларију и службене послове свом наследнику Олафу Шолцу. Најутицајнија дама у Европи сарађивала је са четири америчка председника, пет британских премијера и четири француска председника, а са светске политичке сцене испраћена је букетом цвећа и аплаузом сарадника.
© AP Photo / Markus SchreiberЦеремонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел
Церемонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Церемонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел

Тензије око Украјине и безбедносне гаранције за Русију

Другу половину 2021. године обележиле су и тензије око Украјине и континуирани наратив Запада о наводној „руској инвазији“ која се припрема, са циљем да се прикрију активности НАТО и владе у Кијеву на руским границама. Председник Руске Федерације Владимир Путин поручио је да је Москва јасно ставила до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво и да је Русија је спремна да разговара о систему безбедносних гаранција са Западом на платформи ОЕБС-а, али и да одговори војно на угрoжавање безбедности земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала