- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Акцелератор честица у ЦЕРН-у почиње поново да ради

© East NewsНајвећа и најважнија истраживања ЦЕРН-а обављају се у Великом хадронском сударачу, подземном тунелу дугачком 27 километара на граници Швајцарске и Француске
Највећа и најважнија истраживања ЦЕРН-а обављају се у Великом хадронском сударачу, подземном тунелу дугачком 27 километара на граници Швајцарске и Француске - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Џиновски акцелератор честица у ЦЕРН-у у близини Женеве у Швајцарској почеће поново да ради након трогодишњег гашења и паузе због пандемије ковида 19. Велики хадронски сударач (ЛХЦ) – познат по својој улози у открићу Хигзовог бозона или „божанске честице“ враћа се „на посао“ у марту 2022. године надограђен и побољшаних перформанси.
У току је тестирање сударача и калибрација нове опреме. Сада се припрема за експерименте који би физичарима могли дати податке потребне за проширење теорије стандардног модела, што је најбољи опис интеракције честица и сила.
Фил Олпорт са Универзитета у Бирмингему у Великој Британији каже да би надоградње могле да омогуће нова мерења која нам дају увид у то како се Хигзов бозон распада, што ће разјаснити како се уклапа у стандардни модел.

„Ова мерења стављају акценат на оно што се дешава при највишим енергијама које можемо да досегнемо, што нам даје информације о појавама у врло раном универзуму. Она ће нам такође омогућити да тестирамо идеје које нису у потпуности описане стандардним моделом, каже Олпорт.

Ово укључује мистерије које су мучиле физичаре деценијама, као што је такозвани проблем хијерархије, који се бави огромним нескладом између масе „божанске честице“ и масе других фундаменталних честица, као и питања тамне енергије и тамне материје, необјашњивих појава које стварају већи део универзума.
„Све ове ствари захтевају проширења стандардног модела физике честица, а све те теорије дају нека предвиђања. Најбоље место за тестирање тих предвиђања је обично у највећој могућој енергији“, каже Олпорт. Он наводи да надоградња сударача такође отвара пут потпуно новим запажањима која сигнализирају одступање од стандардног модела.
Део надоградње био је да се повећа снага инјектора који доводе високо убрзане снопове честица у колајдер. Пре последњег гашења 2018. године, протони су могли да достигну енергију од 6,5 тераелектронволта, али надоградњом се сада то може померити на 6,8 тераелектронволта.
Ренде Стиренберг из ЦЕРН-а каже да ће ови снажнији снопови изазвати сударе при енергијама већим него икада раније, а друге надоградње у будућности ће такође омогућити да се више честица судара у исто време, преноси портал „Њу сајентист“.
Већ постоје планови за даља побољшања 2024. године, која ће сузити сноп ЛХЦ-а и драстично повећати број судара који се дешавају. У 2018. години забележено је око 40 судара сваки пут када би импулс протона прошао један поред другог, али надоградње ће га извести на између 120 и 250. У том тренутку, ЛХЦ ће попримити ново име, Велики хадронски колајдер високе светлости, и требало би да почне експерименте 2028.
Остаје још много тестова које треба извршити пре него што се снага нових компоненти ослободи. Научници у ЦЕРН-у се надају да ће то завршити до краја фебруара, а затим полако доћи до малог броја судара пуном снагом у мају. Учесталост ових судара ће бити повећана у јуну, када Стиренберг каже да ће почети „смислена“ физика.
Церн  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Експеримент који мења физику: Да ли су научници на прагу открића пете силе /видео/
Велики хадронски сударач  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2020
Руски физичари решили један од проблема Великог хадронског сударача
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала