Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли ће Запад да одћути на кршење међународног права: Додворавање Приштине које је изазвало и УН

CC0 / Balkan photos / Резолуција 1244 - илустрација
Резолуција 1244 - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Власти у Приштини немају легитимитет ни легалност да особу која је делегирана у оквиру мисије Уједињених нација прогласе персоном нон грата. Ово је обично додворавања Приштине западним центрима, потез, којим желе да кажу да су на њиховој страни у овој глобалној такозваној борби против „малигног утицаја Русије.“
Ово је коментар дипломате у пензији Зорана Миливојевића на одлуку Приштине да руског члана делегације Унмик прогласи за непожељну особу на тлу тзв. државе Косово, на коју је реаговала и организација Уједињених нација.

Додворавање Приштине западним центрима

„Косово није држава и није чланица УН-а и не ради се о односима између два субјекта који имају пун међународно правни капацитет. Према томе, институција персона нон грата се не може у овом случају реализовати,“ објашњава Миливојевић.
По том питању јасан став су дале и Уједињене нације нагласивши да они не подлежу овим могућностима јер УН има посебан статус и они су по правилу негде распоређени у заштити мира.
„Они се по правилу понашају у складу са Повељом УН-а и међународним правом и у функцији мира и стабилности,“ додаје саговорник Спутњика.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СРБИЈА
Директор Канцеларије за КиМ: Потез Приштине је акт насиља
Што се мене тиче Приштина зна да не може да спроведе ту меру и зато мислим да је она чисто обзнањена из два разлога, сматра Миливојевић.

Провидна политика Аљбина Куртија

„Први разлог је покушај да се легитимишу као субјект међународног права то јест да и на овај начин потврде своју тезу о својој тзв. државности. Односно, да су држава и да као таква може да се понаша овако. Други разлог је искључиво геополитички. Подсећам да су уз ову меру дали и неку врсту образложења из којег се види настојање власти у Приштини да по сваку цену покажу лојалност политици Запада у овом моменту, јер су подвукли као разлог ове мере: „малигни утицај Русије и антируску политику на овим просторима која се у потпуности уклапа у оно што је стратешки приступ западних центара моћи на челу са Вашингтоном,“ каже Миливојевић.
Према томе, овај потез Приштине има циљ да се покаже пуна лојалност политици који води Запад према Русији и интерес да се тој политици прикључе.

УН заузео став, чека се реаговање Запада

„Суштина овог потеза као и осталих, које повлачи влада Аљбина Куртија јесте да на сваки начин покуша да испослује потврду државности Косова јер им је то главни критеријум за оцену њених способности и њеног будућег опстанка. Дакле, они се труде да докажу да раде на томе и да имају у томе успеха, док им је са друге стране ово добра прилика да промовишу своју основну платформу у дијалогу са Београдом а то је да могу разговарати само као равноправна страна, то јест, као две државе“, објашњава Миливојевић.
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Уједињене нације се огласиле о поступку Приштине према држављанину Русије: Незаконито и неприменљиво
Оно што је битно, напомиње он, јесте како ће друге државе одреаговати на ову поруку из Уједињених нација упућеној Приштини.
„Видећемо сада реакције … Мислим да је ово саопштење из УН јасно, али да видимо како ће се према овоме понашати Запад. Јер ово је један, рекао бих, од елемента који ће показати да ли ће уважавати међународно право или ће прећутно подржати овакве ствари и тиме одобравати потез Приштине. Дакле, било би исправно да са Запада реагују на начин који потврђује став и статус УН,“ закључује Миливојевић.

Приштина нема право на институцију персона нон грата

Приштина је 31. децембра прогласила запосленог у мисији УН из Русије за персону нон грата због активности које су наводно неспојиве са дипломатским статусом.
На то је реаговала прво Амбасада Русије у Србији и назвала ову одлуку провокацијом „предузетом да би се придобила наклоност западних ментора“.
Затим је уследила и реакција из УН, од портпарола генералног секретара ове организације Стефана Дижарика, који је коментаришући одлуку власти самопроглашене републике Косово у вези са руским дипломатом, рекао да доктрина персона нон грата није применљива на особље УН и није предвиђена Уредбом Унмика 2000/47 (о статусу, привилегијама и имунитету Кфора и Унмика и њиховог особља на Косову).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала