- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Иронија године: Антиваксер за спас америчког система

© AFP 2023 / ELSA/Getty ImagesКајри Ирвинг и Денис Шрудер у сукобу
Кајри Ирвинг и Денис Шрудер у сукобу - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Иако је током 2021. године виђено много ироничних ситуација, једна је без премца. Каријера Кајрија Ирвинга је одувек била чудна, али је у години за нама досегла нови ниво бизарности.
Ирвинг је одувек важио за врхунског кошаркаша, а његовом тројком је 2016. Кливленд у епском финалу против Голден Стејта дошао до титуле НБА шампиона.
Лета 2019. године Американац индијанског порекла прешао је у Бруклин Нетсе како би заједно са Кевином Дурентом започео ново поглавље у својој каријери, али тада вероватно није ни могао да замисли како ће му живот изгледати две и по године касније.
Двадесетдеветогодишњи бек још није одиграо ниједну утакмицу током сезоне 2020/21, а разлог је то што одбија да се вакцинише. На његову несрећу Нетси су у држави Њујорк, где сви запослени морају да буду вакцинисани.
Управо из тог разлога долазимо до тога зашто су Кајри и Бруклин – иронија године.

Случај „вакцина“

Ирвинг је пред почетак сезоне одбио да се вакцинише и то је значило да ће за Бруклин моћи да игра само на гостовањима.
Бруклин је једно време разматрао шта да уради, а онда је донео одлуку да неће подлећи притиску свог играча и да му неће допустити да буде „полу-запослен“.
Искусни бек није имао проблем са тиме, те је наставио да тера по своме, што је значило да је био потпуно ван екипе, али је и даље добијао плату за све утакмице на гостовањима на којима није играо.
Он је био спреман да се одрекне нешто више од 18 милиона долара само како се не би вакцинисао, а разлог није било то што је против вакцине, како је навео, већ то што је против обавезне вакцинације.

Вакцина на биљној бази

Једна од бројних иронија у Ирвинговој причи је та што се појавила информација да размишља да се вакцинише уколико се ускоро на тржишту појави вакцина на биљној бази.
Уколико то уради, контрадикторан ће бити његов иницијални разлог одбијања вакцине. Али, ништа још није потврђено...
О Ирвингу се повремено причало, а Бруклин је и без њега, на крилима Дурента и Хардена, играо добро. А онда се десио велеобрт.
Ковид-протоколи заробили су велики број играча и екипа која је била међу најпогођенијима био је Бруклин.
У једном тренутку су и Дурент и Харден, поред још неколико играча, били ван терена, а ситуација није деловала као да ће се поправити.
И уследио је позив Ирвингу.
Нетси су преко ноћи погазили реч коју су дали, појели своје принципе и решили да Ирвингу омогуће да игра само на гостовањима и тренира са екипом у Бруклину, али да не игра на домаћинствима.
Поред тога, неће моћи да игра ни у Торонту, где је од јануара забрањен улаз невакцинисанима, али ни против Никса који су такође из Њујорка. И можда још негде, у зависности од промене правила.

Шта кажу шефови и колеге?

Власник Бруклин Нетса Џо Тсаи је након објаве да се Ирвинг враћа имао занимљиву изјаву.
„Моја једина религија су победе и титуле. Мислим да су многи људи коју су за или против вакцине љути на мене што сам заузео један или други став, али ја сам од самог почетка рекао да ово не схватам као политичку ствар. Ово радим како бих помогао Бруклин Нетсима да освоје титулу“, објаснио је Тсаи.
Харден и Дурент се нису јасно оглашавали о Ирвинговом повратку, али су медији пренели да је главни за промену плана Бурклина био популарни Кеј-Ди, који је у Нетсе дошао заједно са Кајријем и у неколико наврата га назвао „својим братом“.

Шта ово значи за Бруклин?

Ирвинг до краја регуларног дела сезоне неће моћи да игра пуно, само тек нешто више од десет утакмица, уколико га послужи здравље.
Занимљиво је и да је он дан након што је објављено да се враћа завршио у здравствено-безбедносним протоколима, а због враћања у ритам не очекује се да одигра меч све до средине јануара.
Поред тога, Бруклин очекује ужасна ситуација у плеј-офу, јер су вероватно прва франшиза у историји којој је прво место конференције отежавајућа околност.
Плеј-оф НБА лиге се игра по правилу да боље пласирани у регуларном делу има предност домаћег терена, односно да прва два меча, а онда и потенцијално одлучујући седми, игра код куће.
Дакле, ако Бруклин у неком тренутку оде у седму утакмицу – Ирвинг неће моћи да је игра, јер ће Нетси вероватно бити први или други у конференцији.

Ирвинг је добио своје

Закључак је да су Нетси рекли да неће услишити Ирвингове захтеве целе сезоне, а онда су, кад је мало зашкрипило, погазили своју реч.
Истовремено, Ирвинг је рекао да није вакцина разлог тога што неће да се вакцинише, али постоје информације да планира да прими вакцину на биљној бази.
А највећа иронија целе приче је што ће Бруклин сада „морати“ да бежи од првог места, како би Ирвинга могли да користе у кључним утакмицама.
Чарлс Баркли - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
СПОРТ
„Да га видим данас, упуцао бих га“: Чувени Американац отворио душу о превари вредној 100 милиона
Амерички кошаркаш Леброн Џејмс ставља маску на лице - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
СПОРТ
„Неодговорно, необавештено и непрепоручљиво“: Амерички „Краљ“ на удару /фото/
Никола Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СПОРТ
Зашто Црна Гора не воли свог Николу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала