https://sputnikportal.rs/20220102/kako-se-zastititi-od-prehlade-ruska-doktorka-ukazuje-na-znacaj-boje-voca-i-povrca-1132989670.html
Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа
Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа
Sputnik Србија
Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа
2022-01-02T13:29+0100
2022-01-02T13:29+0100
2022-01-02T13:29+0100
русија
русија
исхрана
здравље
воће и поврће
руски лекар
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110252/08/1102520823_0:69:2000:1194_1920x0_80_0_0_ca3fad358ddfb9313869005662ede8e1.jpg
Према њеним речима, наранџаста боја је показатељ велике количине витамина А и Ц, којима су богати шаргарепа, манго, батат (слатки кромпир), наранџаста паприка и кајсије.Воће и поврће жуте боје пуно је витамина А и Б. То је жути парадајз и паприка, лимун и ананас, каже лекарка.Зелена боја, коју видимо код броколија, авокада, јабука, краставаца и кивија, означава присуство лутеина, гвожђа, калцијума, фолне киселине.Међутим, треба имати на уму да снажан имунитет не обезбеђује само уравнотежена исхрана и исхрана богата витаминима, већ и режим рада и одмора, као и здрав начин живота уопште, закључила је лекарка.
https://sputnikportal.rs/20210922/blizi-se-zima-zasto-se-javlja-alergija-na-hladnocu-i-kako-da-je-sprecite-1130054239.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110252/08/1102520823_158:0:1842:1263_1920x0_80_0_0_48ec0a7adc6e14b560b9398c363df235.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
како се заштитити од прехладе: руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа, зима, прехладам, руска медицина, воће, поврће
како се заштитити од прехладе: руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа, зима, прехладам, руска медицина, воће, поврће
Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа
Руска докторка Аљона Глушакова објаснила је који производи могу да помогну у очувању имунитета на високом нивоу током зимског периода. Како каже, боја воћа и поврћа указује на то које супстанце корисне за организам она садрже.
„На пример, црвена боја означава присуство ликопена који има улогу антиоксиданса, односно омогућава спречавање упалних процеса. Има га у лубеници, парајдазу, боровници, црвеном грејпфруту, цвекли и ротквици, објаснила је она.
Према њеним речима, наранџаста боја је показатељ велике количине витамина А и Ц, којима су богати шаргарепа, манго, батат (слатки кромпир), наранџаста паприка и кајсије.
Воће и поврће жуте боје пуно је витамина А и Б. То је жути парадајз и
паприка, лимун и ананас, каже лекарка.
Зелена боја, коју видимо код броколија, авокада, јабука, краставаца и кивија, означава присуство лутеина, гвожђа, калцијума, фолне киселине.
„Производи плаве и љубичасте боје садрже полифеноле и биофлавоноиде, који повећавају отпорност организма на штетне утицаје околине, јачају крвне судове, смањују емоционалну раздражљивост, побољшавају сан, расположење и памћење“, рекла је Глушакова, напомињући да су то, између осталог боровнице, љубичасти купус, смокве и црвени лук.
Међутим, треба имати на уму да
снажан имунитет не обезбеђује само уравнотежена исхрана и исхрана богата витаминима, већ и режим рада и одмора, као и здрав начин живота уопште, закључила је лекарка.