00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Субвенције од 20.000 евра за кров над главом породицама са децом
16:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Хоће ли Русија и Америка успети да се договоре и осигурају стабилност у свету?
16:30
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
Најопаснија друштвена мрежа у Америци
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа

© Fotolia / Aleksandar MijatovicВоће и поврће
Воће и поврће - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Руска докторка Аљона Глушакова објаснила је који производи могу да помогну у очувању имунитета на високом нивоу током зимског периода. Како каже, боја воћа и поврћа указује на то које супстанце корисне за организам она садрже.

„На пример, црвена боја означава присуство ликопена који има улогу антиоксиданса, односно омогућава спречавање упалних процеса. Има га у лубеници, парајдазу, боровници, црвеном грејпфруту, цвекли и ротквици, објаснила је она.

Према њеним речима, наранџаста боја је показатељ велике количине витамина А и Ц, којима су богати шаргарепа, манго, батат (слатки кромпир), наранџаста паприка и кајсије.
Воће и поврће жуте боје пуно је витамина А и Б. То је жути парадајз и паприка, лимун и ананас, каже лекарка.
Зелена боја, коју видимо код броколија, авокада, јабука, краставаца и кивија, означава присуство лутеина, гвожђа, калцијума, фолне киселине.
„Производи плаве и љубичасте боје садрже полифеноле и биофлавоноиде, који повећавају отпорност организма на штетне утицаје околине, јачају крвне судове, смањују емоционалну раздражљивост, побољшавају сан, расположење и памћење“, рекла је Глушакова, напомињући да су то, између осталог боровнице, љубичасти купус, смокве и црвени лук.
Међутим, треба имати на уму да снажан имунитет не обезбеђује само уравнотежена исхрана и исхрана богата витаминима, већ и режим рада и одмора, као и здрав начин живота уопште, закључила је лекарка.
Девојка са крзном - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
ДРУШТВО
Ближи се зима: Зашто се јавља „алергија на хладноћу“ и како да је спречите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала