- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЛНР: Украјинска војска заузела школу у Донбасу – у току опремање положаја и довлачење снага

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојник током вежби Народне милиције ЛНР
Војник током вежби Народне милиције ЛНР  - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Оружане снаге Украјине опремају ватрене положаје у сеоској школи коју су заузеле у близини линије разграничења у Донбасу, изјавио је портпарол Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Иван Филипоненко.

„Према подацима мештана села Валујско, протеклих дана је настављено распоређивање штаба тактичке јединице националиста и опремање ватрених положаја у учионицама сеоске школе тог насеља, коју су украјински националисти заузели 27. децембра“, упозорио је он.

Портпарол Народне милиције истиче да је око зграде регистрован велики број возила са наоружаним људима, опремом за артиљеријско извиђање, „осматрање и одређивање циљева, као и радио-станицама“.
„Чињеница да Кијев користи зграду школе у селу за размештање штаба борбене јединице и контролног пункта за украјинску артиљерију је најгрубље кршење споразума о прекиду ватре и флагрантно кршење међународног хуманитарног права“, закључио је Филипоненко.
Раније је официр прес-службе Народне милиције ЛНР Александар Мазејкин изјавио да су у Донбас стигли украјински диверзанти са циљем организовања провокација. У Доњецку су тада упозорили да су украјинске снаге безбедности распоредиле хаубицу и борбено пешадијско возило у стамбеним четвртима Донбаса.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да не искључује могућност да украјинске власти спремају нову војну операцију у Донбасу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
У Донбасу се „захуктава“: Стигли украјински диверзанти и борбена возила – тврде Доњецк и Луганск
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала