- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Опао транзит руског гаса преко Украјине у Словачку

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОтварање гасног налазишта у Лавовској области
Отварање гасног налазишта у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Првог дана 2022. године транзит руског гаса кроз Украјину у правцу Словачке пао је на минимум за два месеца, преноси агенција Ројтерс позивајући се на податке словачког оператора за транспорт гаса „Eustream“.
Тако је пумпање преко граничног прелаза Велке Капушани смањено са 84 на 49 милиона кубних метара (41,7 одсто) – ово је најнижи показатељ од 2. новембра.
Пад у снабдевању се дешава у светлу чињенице да „Гаспром“ од 20. децембра не резервише капацитете гасовода „Јамал-Европа“ за транзит горива кроз Пољску.
Како је објаснио представник компаније Сергеј Купријанов, ова рута се не користи, јер су поједини клијенти, између осталог, из Француске и Немачке, већ у потпуности изабрали све годишње уговорене количине и више не дају понуде. Истовремено, „Гаспром“ је, као и раније, спреман да испоручује додатне количине гаса по дугорочним уговорима и јефтиније од спот-цена.
Пад испорука преко гасовода „Јамал-Европа“, као и други фактори, утиче на расположење учесника на тржишту гаса. На пример, 21. децембра фјучерси на холандском ТТФ индексу скочили су на историјски максимум од 2.190,4 долара за хиљаду кубних метара, а 30. децембра пали су испод 1.000 долара.
Гасни транспортни систем Украјине један је од главних праваца за снабдевање Европске уније руским гасом, заједно са гасоводима „Јамал-Европа“ и „Северни ток“.
јамал-Европа гасовод кавер - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Јамал-Европа: Гасовод o о којем сви причају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала