- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Ердоган разговарали о руским предлозима за безбедносне гаранције

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о руским предлозима о безбедносним гаранцијама, ситуацији у Закавказју, Сирији и Либији, саопштила је прес служба Кремља.
„Дотакнуте су и међународне теме, међу којима су познати предлози за израду правно формализованих споразума који гарантују безбедност Руске Федерације, ситуација у Закавказју, решавање сиријског и либијског питања“, наводи се у саопштењу.
Такође се наводи да су лидери честитали један другом Нову годину и потврдили намеру да додатно интензивирају обострано корисно партнерство Русије и Турске.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. Москва позива Алијансу да одустане од било какве војне активности ван својих граница – у Украјини и другим територијама Источне Европе, Закавказја и Средње Азије. Од Алијансе је затражено да не распоређује додатно наоружање и нове војне контингенте ван земаља у којима су били стационирани према стању од маја 1997. године (пре укључивања источноевропских земаља у НАТО). Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала