- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Лондон директно финансира заоштравање политичке ситуације у Русији

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
Пратите нас
Давањем бесповратних средстава Велика Британија финансира програме који имају за циљ заоштравање унутрашње политичке ситуације у Русији, написала је на свом каналу на Телеграму портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући документе британског Министарства спољних послова који су доспели у јавност.
„Ради се већ о веома озбиљним стварима – Британци директно троше новац на нарушавање унутрашње политичке ситуације у земљи. Како другачије објаснити постојање плана за грантове под шифром П2.031, који подразумева спонзорисање ангажованости на митинзима и политичке скупове, као и помињање раста друштвених тензија и поларизације друштва“, истакла је дипломата.
Она је истакла да Британци треба да се сете члана 6 Завршног акта Организације за безбедност и сарадњу („Немешање у унутрашње ствари“).
Захарова је напоменула да објављена информација „изазива ужас“ и директно указује на мешање Велике Британије у унутрашње послове Русије.
„Британски Форин офис има само један излаз – да јавно изјави да су све ово лажне вести и дезинформације. Наравно, ‘highly likely’ (највероватније). Или да призна да постоје планови за мешање у унутрашње ствари Русије, покаје се, пређе из тенка у жуту подморницу и спусти се на дно у Брижу“, додала је Захарова иронично.
Портпаролка је, између осталог, скренула пажњу на чињеницу да је Лондон за период од 2020. до 2023. године издвојио више од 1,3 милијарде рубаља (око 17,5 милиона долара) за финансирање програма утицаја на јавне организације, а преко њих – на државне структуре и трансформацију политике Русије у правцу који је потребан Великој Британији.
„То и јесте одговор зашто су партнери толико узнемирени због номиновања својих штићеника за звање ‘страних агената’“, закључила је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала