Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Корнет“ пробија челик: Вучићу представљен руски противоклопни систем /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић на презентацији "корнета"
Александар Вучић на презентацији корнета - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић посетио је данас 72. бригаду за специјалне операције Војске Србије у касарни "Растко Немањић" у Панчеву, где му је представљен и нови, најмодернији противоклопни систем "корнет", који је недавно стигао у Србију.
Вучић је рекао да је веома задовољан што је Србија могла да набави тај систем, као и значајне количине ракета и лансирних уређаја, чиме се побошљава оперативна способност Војске Србије.
У свом обраћању, Вучић је припадницима армије честитао Нову годину и божићне празнике и захвалио свима што чувају нашу отаџбину и бирну о нашој безбедности.

“Посебно сам задовољан што су припадници војске срећни због набавке "корнета" из Русије. То је једно од, а можда, и најбоље противоклопно оружје у свету. Задовољан сам што је Србија могла да купи значајне количине ракета и лансирних уређаја”, рекао је Вучић.

Тиме се, нагласио је побољшавају оперативне способности Војске Србије.
“То је важно. Корнет је важно дефанзивно средство и да бисте одвратили сваког од потенцијалне агресије на нашу земљу”, рекао је Вучић.
Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем "корнет", истичући да служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.
Указали су да "корнет" има термовизијски нишан, као и да је бољи од система "фагот", будући да има већи домет, од осам километара, за разлику од "фагота" чији је домет 2,5 километара.
"Корнет" има и већу пробојну моћ, пробија и челик, бољи је од америчког "гавелина", лако је преносив, у камиону, као и хеликоптеру.
"Ово је одлично што је стигло у војску, повећана је борбена моћ јединица", пренели су представници војске председнику Републике.
Након презентације моћи "корнета", уследио је приказ способности 72. бригаде за специјалне операције.
Током приказа биће представљена обученост дела јединице 72. Бригаде за специјалне операције у извођењу противтерористичких дејстава уз коришћење новопримљених борбених средстава и у садејству са хеликоптерским јединицама ратног ваздухопловства и ПВО.
Такође, биће приказан рад извиђачких и противтерористичких јединица из 72. Бригаде за специјалне операције, употреба противкласног система „Корнет“ по објекту у циљу прављења пролаза, као и употреба службених излаза.
Користиће се борбена возила „Милош“ и „Хамер“, хеликоптер X-145 М, систем беспилотних летелица, даљински контролисана беспосадна платформа „Милош Н“ и противоклопни систем „Корнет ЕМ“, код којег је домет противоклопне ракете 150 до 8.000 метара, а температурни опсег систеам је од -20 степени до +60 Целзијусових степени..
Протоивоклопни ракетни систем „Корнет – ЕМ“ намењен је за уништење оклопљених циљева, циљева заштићених експлозивним реактивним оклопом, утврђених фортификацијских објеката током дана и ноћи.
Комплет противоклопног ракетног система чини лансирани уређај са постољем, уређај за нишањење, противоклопна вођена ракета и алат и прибор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала