- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден поручио Зеленском: Америка спремна на одлучан одговор у случају „руске инвазије“

© AP Photo / Evan VucciПредседници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден током састанка у Белој кући
Председници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден током састанка у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Председници САД и Украјине, Џозеф Бајден и Владимир Зеленски обавили су телефонски разговор током којег је амерички лидер саопштио о спремности Вашингтона и савезника да пруже одлучан одговор у случају погоршања ситуације на украјинској граници, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
„Бајден је јасно ставио до знања да ће Сједињене Америчке Државе, њихови партнери и савезници одговорити одлучно ако Русија у будућности изврши инвазију на Украјину“, напоменула је Псаки.
Лидери су, према њеним речима, изразили подршку дипломатским напорима у оквиру предстојећих контаката са Москвом преко НАТО-а и ОЕБС-а. Поред тога, Бајден је потврдио Зеленском приврженост САД заштити територијалног интегритета Украјине.
„Он је такође изразио подршку мерама за јачање поверења у циљу деескалације тензија у Донбасу и активној дипломатији за унапређење реализације Минских споразума“, наводи се у саопштењу портпаролке Беле куће.
Са своје стране, украјински лидер је прецизирао да је током разговора са америчким колегом дискутовано и о унутрашњим стварима Украјине.

„Први међународни разговор ове године са председником САД доказ је посебне природе наших односа. Разговарали смо о заједничким активностима Украјине, Америке и партнера за очување мира у Европи и спречавању даље ескалације, реформе и деолигархизације. Ценимо чврсту подршку Украјини“, написао је Зеленски на свом налогу на Твитеру.

Подсетимо, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. У Москви наглашавају да се премештање трупе врши у складу са Уставом и унутар територије Русије, а да западне земље ту тезу користе као изговор за даље ширење НАТО.
Украјински граничари у близини украјинско-руске границе - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Украјина демантовала концентрисање руских трупа на граници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала