- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бил Гејтс хоће да гради нуклеарни реактор уз помоћ Јапанаца?

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/World Economic Forum / Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године
Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Две јапанске индустријске компаније наводно планирају да се удруже са компанијом Била Гејтса како би пружиле техничку подршку за нуклеарни реактор високе технологије који ће бити изграђен у америчкој држави Вајоминг.
Очекује се да ће у јануару бити потписан споразум и да ће у пројекту учествовати "Јапанска агенција за атомску енергију" (ЈАЕА) и "Мицубиши индустрис" како би обезбедили индустријску помоћ и податке из напредних јапанских реактора.
"Тера Пауер", компанија за нуклеарну енергију коју је основао Гејтс, планира да отвори своју фабрику у ​​Вајомингу већ 2028. године, а америчке власти ће обезбедити средства за покривање половине пројекта процењеног на четири милијарде долара, пише Телеграф бизнис.
Радови на изградњи брзог реактора снаге 345.000 киловата који користи натријум као расхладну течност почеће 2024. године.
Гејтсова компанија је првобитно планирала да ради са државном кинеском компанијом, али ограничења нуклеарних споразума са Пекингом које је увео бивши амерички председник Доналд Трамп приморала су компанију да одустане од тог плана.
Јапан је 2016. године имао горка искуства са разградњом свог прототипа напредног реактора Монџу, који је коштао 8,5 милијарди долара, али је дао мале резултате и пратиле су га контроверзе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала