- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Брза трака“ за Отворени Балкан, камиони са храном пролазе границу без чекања

© Tanjug / Драган КујунџићГранични прелаз Прешево - Табановце
Гранични прелаз Прешево - Табановце - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Промет прехрамбених производа између Србије, Северне Македоније и Албаније од данас би требало да буде знатно лакши и бржи јер је почео да се примењује споразум који је недавно потписан у оквиру иницијативе Отворени Балкан.
То значи да практично ништа неће отежавати процесуру извоза пољопривредно-прехрамбених прпоизвода у односу на регулативе земаља, имаћемо поверење једни међу другима, радиће се контроле као што су се и до сада радиле али то неће отежавати извоз, каже саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.
У изјави за Јутарњи дневник РТС-а Ђаковић истиче да слободан промет прехрамбених производа између земаља потписница споразума значи пре свега за оне који раде извоз пољопривредних и прехрамбених производа, јер преко 600 компанија ради извоз тих производа на територију Северне Македоније и Албаније.
"Просто објашњено, данас када крене камион у Северну Македонију ми ћемо послати најаву да такав камион стиже код њих, он ће директно отићи на место где треба да оде, тамо ће се извршити контрола папира и наш сертификат ће бити признат у Северној Македонији и Албанији и њхови сертификати код нас", објашњава саветник мнистра пољопривреде.
Према његовим речима практично ништа неће отежавати процедуру извоза пољопривредно- прехрамбених производа у односу на регулативе земаља.
"Имаћемо поверење једни међу другима и стално ће се радити контроле, као што су се и до сада радиле, али то неће отежавати извоз већ желимо да убразамо промет производа", поручује Горан Ђаковић.
Надлежне инспекцијске службе су се сагласиле да међусобно признају документацију која прати робу.
Документација је стандардна и даље, фито-санитарни и ветеринарски сертификати с тим што камони неће морати додатно да чекају на граници за узорковање у земљи у коју се извози.
"Камиони ће додатно отићи на царински терминал или дистрибутивни центар и тамо ће се само проверити документација. Македонски или албански службеници ће имати наше налазе и нема потребе да их поново раде. Да не би било злоупотребе контроле узорака ће се радити и даље, али о трошку државе", поручује Ђаковић.
Додаје да је до сада је било случајева да камони стоје на граници и да роба пропада. То неће више бити случај, могућа је само рутинска контрола пасоша возача који вози камион, а остало се све одвија потпуно несметано.
"Укупан обим извоза између ове три државе је 300 милона евра, свега 70 миилиона евра са Албанијом. Ако имамо у виду да је само извоз хране за кућне љубиимце из Србије био 100 милиона евра, а симболичних 70 између Албаније и Србије можете да замислите колики је то простор за сарадњу. Мислим да ми њима можемо доста тога да понудимо, од кафе, воде, сокова, житарица, кромипра. Наравно и ми од Северне Македоније купујемо вина, грожђе, суво грожђе и неке друге производе и мислим да треба да се радујемо овој сарадњи", поручује саветник министра пољопривреде.
Додаје да треба да се радујемо напретку туризма у Албанији јер ћемо тако моћи да пласирамо више прехрамбених производа тој земљи.
"Мислим да ту наша кондиторска индустрија, која је прилично јака, има могућност за добар пласман. Надам се да ћемо у наредних пет годна имати вишеструко већи извоз и увоз", рекао је Горан Ђаковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала