- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Душан Свилар: Највећа част за музичара је да пева химну своје земље /видео/

© Sputnik / Александар МилачићДушан Свилар, певач
Душан Свилар, певач  - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Када се пева химна, увек постоји трема, то је велика одговорност. Неретко се извођачима дешава да просто забораве део текста, без обзира на то што су је певали милион пута и што је сви знају напамет. Певати химну јесте једна од највећих части коју може да добије један музичар, каже певач Душан Свилар.

Од Чолиних хитова до оперских арија

Дијапазон репертоара једног од тренутно најбољих тенора с ових простора је велики - од Здравка Чолића и Кемала Монтена, преко традиционалних, изворних песама, до оперских арија. Ипак, у последње време Душан Свилар се интензивно бави мјузиклом, а недавно је постао и стални члан ансамбла Позоришта на Теразијама, у којем игра насловну улогу у „Фантому из опере“.
„Сви ми који студирамо соло певање на Музичкој академији имамо и предмет који се зове глума и сценски покрет, који постоји и на Факултету драмских уметности. Сећам се да нам је једном професор рекао: 'Неки од вас можда неће бити у опери, неки ће можда бити у мјузиклу'. Он нас је, на неки начин, већ тада припремио и упозорио на нешто што може да се деси, а што нисмо очекивали. И десио се тако и први мјузикл који сам радио у продукцији КПГТ-а, у режији Љубише Ристића, на текст Пурише Ђорђевића, 'Тајна црне руке'. То је био мој први професионални контакт с мјузиклом као жанром и свидело ми се. Игром случаја, пар година касније сам отишао на аудицију за 'Фантома из опере' и тако је мој пут кренуо ка мјузиклу“, каже Свилар у интервјуу за новогодишње издање емисије „Орбита културе“.
На питање колико је мјузикл захтеван жанр с обзиром на спој три врсте уметности, певања, глуме и кореографије, наш саговорник одговара:
„Мјузикл јесте један од најзахтевнијих жанрова када је у питању музичко-сценска уметност. Не могу да кажем да је тежи од опере или оперете, свака од тих уметности носи своје изазове. У класичној режији опере можете да изађете без кореографије и да изнесете арију. Сонгови се изводе на потпуно другачији начин и заиста имају један специфичан, захтеван мизансцен“, каже Свилар.

Нови сингл почетком године

Иако је тренутно професионално ангажован на пољу мјузикла, Душан Свилар наставља да гради соло певачку каријеру, те је у припреми нови сингл, који би требало да буе пормовисан почетком године:
„Песма је љубавна, текст је написао Момчило Бајагић, а музику Растко Аксентијевић. Настала је у студију 'Спарта'. Једном приликом смо тако необавезно певушили мелодије које су нам падале на памет и Растко је у једном тренутку рекао: 'Е, сада ћу ја нешто да кренем да свирам, ти настави да певаш' и тако је било, настала је мелодија коју је врло брзо чуо Бајага и рекао: 'Да, ја ћу написати стихове на ово'. Истога дана позвао ме је у 11 увече и питао: 'Дуле, је л’ спаваш? Узми оловку и папир и пиши текст'. Тако је и било. Ниједну реч нисмо преправили, све је остало онако како је написао, све се лако отпевало“.
Упркос недостатку наступа и живе интеракције с публиком током пандемије коронавируса, Душан је своје пратиоце на друштвеним мрежама често увесељавао гласом, гитаром и клавиром.
„Иако нисам неки претерани љубитељ друштвених мрежа, пошто је то био једини начин комуникације с публиком, обраћао сам се путем видео-клипова, кроз песму и музику. Не волим тај израз 'социјална дистанца', јер мислим да је нетачан и непрецизан, ако смо сада сви физички удаљени, не треба да будемо и друштвено“, закључује певач.
На питање да ли се приватно презасити музике и шта слуша у последње време, наш саговорник каже:
„Зависи од расположења, али, ево, у последњих пар недеља слушам искључиво инструменталну музику. Вероватно ће ускоро наступити период када ћу опет слушати вокално-инструменталну. То је сад за време Божића. Има јако лепих божићних песама и некако се увек радујем овом празнику“.
Душан Свилар - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Чувена „Каћуша“ на Тргу Републике /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала