- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Енергетска криза 2021. године – занимљивија од фудбалског дербија | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Јелица Путниковић у првој „Енергији Спутњика“ у новој години анализира енергетску кризу која је обележила прошлу годину и одговора на питање шта нас чека у овој години.
Како ће се лањска енергетска криза завршити нико, за сада, не може са сигурношћу да прогнозира. Оно што је једино сигурно је да ће економски либерализам, изражен у слободном тржишту енергената, убудуће бити другачије схватан. Видело се то већ по „закључавањима“ цена неких енергената, државним интервенцијама по питању снабдевања и цена електричне енергије и природног гаса, пре свега у Европи али, ценовни енергетски удар је уздрмао цео свет.
Енергенти нису били у жижи свеукупне светске јавности још од енергетске кризе седамдесетих година прошлог века. Колика је „жеђ“ човечанства за енергијом – нафтом, струјом, гасом и угљем видело се већ и по томе што су у другој половини прошле године као топ теме у медијима потиснули вести и извештаје о пандемији корона вируса.
И, док Европа стрепи од тога како ће прегрмети ову зиму, Србија ће 2021. упамтити по томе што је почетком прошлог јануара стартовао наставак гасовода Турски ток кроз нашу земљу, што смо, коначно, добили диверзификацију праваца снабдевања овим енергентом... Али, и по томе што смо због астрономских цена гаса на европским берзама морали пролонгирати потписивање дугорочног уговора о снабдевању природним гасом за наредни период.
Прошле године Србија је била суочена и са проблемима у раду Термоелектрана Никола Тесла А и Б, свакодневно су се и политичари, и стручњаци, и обични грађани бавили тиме колико ЕПС струје мора да увезе и колико ће нас све то коштати.
Мислим да ни фудбалски дерби скоро није привукао толико пажње.
Гости Јелице Путниковић су Војислав Вулетић, председник Скупштине Удружења за гас Србије и Жељко Марковић, лидер за енергетику и привреду у компанији Дилојт Србија.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала