- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гранатирање се наставља: Шта планирају оружане снаге Украјине у Донбасу

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Тестирање новог наоружања, одбрамбени објекти на граници, стотине хиљада цивила на војној евиденцији и партизански рат– Кијев наставља да разрађује сценарио за решавање проблема Донбаса Силом. Упркос најави прекида ватре, гранатирање непризнатих република се наставља. Тамо се спремају на најгоре и очекују провокације.
Противтенковска јединица украјинске војске заузима позицију на онижем брду негде у Донбасу. У рукама једног од војника је амерички противтенковски ракетни систем „Џавелин“. Оператер гледа кроз окулар командно-лансирног блока и види стари оклопни транспортер са тенковском куполом који се налази неколико километара од позиције. Лансирана ракета, чинећи спектакуларни „тобоган“, лети ка циљу. Међутим, муниција од 175.000 долара експлодира на десетак метара од њега.
Ту вежбу су снимили новинари тв канала Дом који извештава на територији која није под контролом Кијева, пише коментатор РИА Новости Андреј Коц.

Украјински планови за Донбас

Оружане снаге Украјине имају скоро стотину ракетних система „Џавелин“ и око 500 пројектила за њих. Веровање украјинских генерала у прекоморско чудесно оружје је очигледно мистично. Друкчије се њихово хвалисање не може објаснити. Наводно са „Џавелинима“ не само да ће успети да врате Донбас, већ ће и на јуриш заузети Кремљ. Прво гађање из америчког ракетног система „Џавелин“ још једном је доказало да „чудесно оружје“ не постоји, јер очигледно како има предности, тако има и подједнако видљиве недостатке.
Али Кијев може да добије од савезника и неке озбиљније ствари. „Вашингтон пост“ је недавно објавио да ће „у случају руске офанзиве“ САД организовати партизански покрет у Украјини, док ће Пентагон обучавати више од пола милиона илегалаца који имају искуства из рата у Донбасу. А да би „окупаторима“ горело под ногама, партизани ће, према писању листа, бити наоружани новим „играчкама“, попут преносних противваздушних ракетних система „Стингер“.
Анкара је такође изразила безусловну подршку Кијеву. „Конфликт на линији Русија-Украјина и Русија-НАТО достигао је опасне размере. Без обзира што имамо коректан однос са Русијом, то не значи да ћемо игнорисати наше принципе и блиске односе са Украјином. У решавању овако сложне ситуације чинимо све што је неопходно за нашу националну безбедност“, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавошоглу због повећања борбене готовости снага за брзо реаговање НАТО широм Европе. Ове године мултинационалним контингентом Алијансе од 40.000 војника командује Турска.

И жене у оружаним снагама

Још један наговештај да се можда спрема офанзива је и следећа вест: информациона агенција украјинског Министарства одбране известила је да ће неколико стотина хиљада жена бити стављено на војну евиденцију. На списку је 35 професија - од друштвене исхране, права и економије до издаваштва и штампарства. У случају ескалације Украјинке ће бити мобилисане и даће им оружје.
Истовремено, Украјинци се организују на граници са Русијом или, како пише на сајту пограничне службе, са „земљом агресором“. Заштитни бедем и мрежа ровова се граде упркос хладноћи, иако се зими углавном прекида са радовима. У очекивању „инвазије“, у Кијеву су одлучили да по сваку цену блокирају опасне правце. Локални медији приказали су специјалну опрему инжењерских трупа на подручју Сумског пограничног одреда, који се контролише 560 километара границе.
Милијтаризација се ни издалека не свиђа свима. На пример, становници села Велики Глубочек у Тернопољској области на западу земље одбили су да на њиховој територији буде бригада територијалне одбране. Спроведена је анкета у којој од 353 испитаника, 344 су били против, јер се у близини претпостављеног места базирања трупа налазе болница и обданиште.
Немирно је и на обали Црног мора. Партизанска групација „Слободни град Одеса“, који је против кијевског режима и НАТО окупације Украјине, известила је да су припадници ослободилачког покрета молотовљевим коктелима запалили два командно-штабна возила Оружаних снага Украјине на територији војне јединице.

„Сиријски“ траг

О опасности од новог рата у Донбасу говорио је на годишњој конференцији за штампу и председник Русије Владимир Путин. Према његовим речима, оружане снаге Украјине припремају нову војну операцију на територији која није под њиховом контролом.
Западне земље, како је приметио председник, упозоравају Москву да не предузима било какве мере да би заштитила становника Луганске и Доњецке Народне Републике. Уколико се Кремљ буде мешао, уследиће санкције. Путин је нагласио да Русију питање Донбаса не занима због доброг живота, него да се мора узети у обзир ситуација у суседној земљи.
„Морамо да живимо стално мотрећи шта се дешава у Украјини. Да пратимо када ће да ударе? Какве ће нове системе наоружања допремити у Украјину и како ће се понашати радикали? Међутим, данас су Мински споразуми једина основа за решавање ситуације у Донбасу“, изјавио је руски лидер.
Запад има другачије мишљење о овој ситуацији. Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да војници америчких приватних војних компанија спремају у Донбасу провокацију с применом хемијског оружја. Терористички напад на једно од индустријских предузећа ДНР или ЛНР који би изазвао испуштање отровних супстанци у атмосферу био би идеални повод да Кијев покрене војну операцију против „терориста“, а Русија би у очима САД и ЕУ била држава која подржава „милитанте“.
Сједињене Државе су допремале у Украјину различите врсте оружја, констатује портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин. У октобру је једна партија садржала противотров за хемијско оружје типа ботулински токсин. Он изазива ботулизам, или конкретније, парализу. У новембру је већ испоручен сам хемијски препарат. Налази се у металним посудама од четрдесет милиметара и може се користити са бацачима граната. Тежина овог хемијског оружја је мала, а упаковано је тако да се може бацати из беспилотних летелица.
Није искључено да САД и њиихови савезници желе да у Донбасу примене сценарио који би био сличан сиријском, када је добро позната организација „Бели шлемови“ организовала провокације уз употребу отровних супстанци, стварајући повод за још једну инвазију западних земаља на територију суверених држава. Доњецка Народна Република је зато обећала да ће појачати заштиту објеката хемијске индустрије у републици, констатује Андреј Коц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала