- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Лидери нуклеарне петорке потврдили поштовање споразума о спречавању нуклеарног рата

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПротивтенковски ракетни систем "Корнет Д1" и нуклеарни лансер "Јарс"
Противтенковски ракетни систем Корнет Д1 и нуклеарни лансер Јарс - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Пет нуклеарних сила – Кина, Русија, Велика Британија, САД, Француска – објавиле су изјаву о привржености Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, решености да воде дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса.
Изјава лидера нуклеарне петорке објављена је на сајту Кремља.
Кина, Руска Федерација, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Француска сматрају за своју примарну одговорност да спрече рат између држава са нуклеарним оружјем и смање стратешке ризике, наводи се у заједничкој изјави.
Изјављујемо да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути. Пошто би употреба нуклеарног оружја имала далекосежне последице, такође поново потврђујемо да нуклеарно оружје – све док постоји – мора служити одбрамбеним циљевима, обуздавању агресије и спречавању рата. Сматрамо да се даље ширење таквог оружја мора спречити.
Оркестар често изводи химну Кине. - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
Споразум Русије и Кине: Неће прве употребљавати нуклеарно оружје једна против друге
Поново потврђујемо значај супротстављања нуклеарним претњама и наглашавамо важност одржавања и придржавања нашим билатералним и мултилатералним споразумима и обавезама у области неширења, разоружања и контроле наоружања. Остајемо посвећени нашим обавезама према Споразуму о непролиферацији нуклеарног оружја, укључујући наше обавезе према члану 6 „да у доброј намери преговарамо о ефикасним мерама за окончање трке у нуклеарном наоружању у блиској будућности и нуклеарног разоружања, као и о Споразуму о општем и потпуном разоружању под строгом и ефикасном међународном контролом“.
Свако од нас намерава да очува и додатно ојача наше националне мере за спречавање неодобрене или ненамерне употребе нуклеарног оружја. Поново изјављујемо о релевантности наших ранијих изјава о нециљању и потврђујемо да наше нуклеарно оружје није уперено једно на друго или на било коју другу државу.
Наглашавамо нашу посвећеност да радимо са свим државама на стварању атмосфере безбедности, погодније за напредак у разоружању са крајњим циљем изградње света без нуклеарног оружја, без угрожавања ичије безбедности. Намеравамо да наставимо да тражимо билатералне и мултилатералне дипломатске приступе како бисмо избегли војну конфронтацију, побољшали стабилност и предвидљивост, унапредили међусобно разумевање и поверење и спречили трку у наоружању која никоме неће донети користи и која свима постаје претња. Одлучни смо да се укључимо у конструктиван дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању безбедносних интереса и међусобне забринутости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала