- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Не пристајем да нам Русија буде непријатељ: Утицајни левичар тражи да Француска напусти НАТО

© REUTERS / Stephane MaheЖан-Лук Меланшон, председнички кандидат на изборима у Француској
Жан-Лук Меланшон, председнички кандидат на изборима у Француској - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Жан-Лик Меланшон, лидер крајње левичарске партије „Непокорна Француска“ који намерава да се поново кандидује за председника Француске, затражио је да Француска иступи из НАТО-а и ближе сарађује са Русијом, што би, како је рекао, довело до деескалације у сфери међународних односа.
На последњим председничким изборима у Француској Меланшон је освојио више од 19 одсто гласова у првом кругу. Ове године он може по трећи пут да учествује у председничкој трци.
„Ја сам за излазак из НАТО-а. Потребна нам је деескалација“, написао је Меланшон на Твитеру.
Одвојено, говорећи на радију Франс Интер, политичар је рекао да би напуштање НАТО-а омогућило Француској „да се не меша“ у „северноамеричке војне авантуре“.
„Русија је партнер. Не пристајем да од ње правим непријатеља. Не пристајем да издам реч дату руским лидерима - када им је речено да распад Варшавског пакта и совјетског блока неће довести до тога да се НАТО приближи границама Русије... Први пут у модерној историји једна империја је пропала без разговора о томе како ће резултати бити распоређени“, нагласио је он у интервјуу, пренеле су Новости.
Меланшон је рекао и да је Русија након уласка земаља бившег СССР-а у НАТО осетила „претњу“. Из истог разлога он сматра да Украјина не треба да се придружи алијанси.
„Деескалација треба да постане основа политичког курса“, рекао је Меланшон. Он истиче и да се противи „новом хладном рату“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала