Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Столтенберг за партнерство Србије и НАТО, поменуо Русију и Кину

© REUTERS / POOLГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса потпуно поштује политику војне неутралности Србије.
Столтенберг је у интервјуу за подгоричку Побједу рекао да Србија као суверена нација има право да бира свој пут, а да је НАТО посвећен изградњи снажног партнерства са њом.
На питање како види реторику председника Србије Александра Вучића, Столтенберг је одговорио да има редован дијалог са председником Вучићем и осталим лидерима у региону.
"Суочавамо се са заједничким безбедносним изазовима и партнерство са НАТО може донети стварне користи Србији и њеним грађанима, али и ширем региону", рекао је Столтенберг.
Подсетио је да је 2020. обележено 15 година од када је Србија потписница НАТО Партнерства за мир.
Столтенберг истиче да НАТО ради са Србијом на реформи безбедносних снага и институција и да обучава српске официре за учешће у међународним мировним вежбама.
Подсетио је да је Србија је радила са НАТО-ом на обуци ирачких војних лекара и да је пре само неколико година била домаћин највеће НАТО вежбе за ванредне ситуације, чији је циљ био боља припрема за суочавање са природним катастрофама, као што су поплаве и шумски пожари.

"Тако да је наша сарадња донела стварне користи и радујем се нашем наставку партнерства", истакао је Столтенберг.

На питање шта види као већи безбедносни изазов региона - стање у БиХ или статус кво на КиМ и недостатак напретка у дијалогу Београда и Приштине, Столтенберг је одговорио да ће НАТО наставити да промовише стабилност, безбедност и сарадњу у региону, укључујући и свакодневни рад мисије КФОР-а на КиМ под мандатом УН и канцеларија Алијансе у Сарајеву и Београду.
Нагласио је да сарадња са Европском унијом остаје за НАТО сарадња од суштинског значаја и да ће Алијанса наставити да ради заједно са Унијом на очувању стабилности и подршци реформама.
Када је реч о БиХ, Столтенберг је оценио да су њене јединствене структуре важне за стабилност земље, посебно Оружане снаге.
Он сматра да ће сваки покушај слабљења институција на државном нивоу само нарушити безбедност Босне и Херцеговине и имати негативне последице по њену економију и регионалну стабилност.
"Дакле, потпуно смо посвећени наставку подршке свим напорима да се промовишу реформе и да се обезбеди ефикасно функционисање државних институција", рекао је Столтенберг.
Позвао је политичке лидере да раде конструктивно и да, како је навео, "покажу политичку вољу за добробит свих у Босни и Херцеговини у унапређењу евроатлантских аспирација".
На питање да ли НАТО има механизме за спречавање додатних тензија, осим кроз мисију КФОР-а и кроз сарадњу са Оружаним снагама у БиХ, Столтенберг је одговорио да је НАТО једини трансатлантски форум за консултације и одлуке о свим питањима која утичу на нашу заједничку безбједност.
"Управљање кризама јесте и биће један од наших основних задатака. Безбедност и стабилност на Западном Балкану су важни за НАТО", нагласио је Столтенберг.
Навео је да Алијанса будућност региона види у евроатлантској сарадњи и интеграцији за оне који то желе и да је одлучна да помогне земљама региона да спроведу реформе за добробит њихових грађана.
Додао је да то није лак пут и да захтева стварну посвећеност и стварни напредак у реформама и помирењу, али да је могућ, што су, према његовој оцени, показале Црна Гора и Северна Македонија.
Позвао је све лидере у региону да покажу посвећеност реформама и помирењу и додао да је то кључно за консолидацију стабилности у региону.
На питање да ли Русија врши негативан утицај на Црну Гору преко Српске православне цркве и да ли је то хибридни утицај против кога се НАТО бори, Столтенберг је одговорио да не може да коментарише то конкретно унутрашње питање, али је рекао да НАТО позива Русију да игра конструктивну улогу на Западном Балкану.
Генерални секретар НАТО, међутим, сматра да Русија редовно ради супротно и да су Русија и Кина заједно радиле у УН да би, како тврди, поткопале напоре међународне заједнице да обнови мисију ЕУ Алтхеа у Босни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала