- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Транзит руског гаса преко Украјине у Словачку наставља да се смањује

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Транзит руског гаса кроз Украјину у Словачку нагло се смањује већ други дан, пао је за скоро 30 одсто 2. јануара, показују подаци словачког оператора гасног транспортног система „Eustream“.
Пумпање руског гаса преко прикључне тачке Ужгород-Велке Капушани, гранични пункт Украјине и Словачке, смањио се са 49,5 милиона кубних метара (1. јануара) на 35,5 милиона кубних метара (2. јануара), што је смањење од скоро 30 одсто.
Показатељи су 31. децембра достигли 83,8 милиона кубних метара, а првог дана 2022. Пумпање је пало на минималну вредност за два месеца, смањивши се за скоро 40 одсто.
Транзит руског гаса у Словачку у новембру се кретао у распону од 42,7 до 94,5 милиона кубних метара на дан, а у децембру – од 69,1 до 90,2 милиона кубних метара.
Пад у снабдевању се дешава након што „Гаспром“ скоро две недеље не резервише капацитете гасовода „Јамал-Европа“ за транзит гаса преко Пољске у Немачку. Пумпање руског гаса константно се смањивало неколико дана: компанија је у првој половини месеца резервисала скоро трећину – 31,4 милиона кубних метара на дан од расположивих 89,1 милиона, од 17. децембра је почела да смањује обим резервација, а од 21. децембра гасовод је прешао на реверсни режим (реверс значи да првобитни потрошач, пошто је добио гас, испоручује га у супротном смеру), из Немачке у Пољску.
При томе се наставља реверс из Немачке ка Пољској преко гасовода „Јамал-Европа“. Реверсне испоруке преко крајње западне тачке магистрале у Немачкој (Малнов) у Пољску са почетком новог гасног дана (у 6 часова по локалном времену) 1. јануара више су него учетворостручене – са скоро 120 хиљада кубних метара на сат последњег дана у години до 505-520 хиљада кубних метара. Пумпање из Немачке у Пољску 2. јануара кретало се у распону од 567-568 хиљада кубних метара на сат.
Главни правци за испоруку руског гаса у Европу су гасни транспортни систем Украјине, гасовод „Јамал-Европа“ и „Северни ток“.
Отварање гасног налазишта у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Опао транзит руског гаса преко Украјине у Словачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала