- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велике силе прихватиле иницијативу Русије: Неће бити нуклеарног рата

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД тестирају нуклеарно оружје
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Москва рачуна на то да ће заједничка изјава лидера пет нуклеарних земаља о поштовању споразума о спречавању нуклеарног рата допринети смањењу међународних напетости, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Рачунамо на то да ће у актуелним тешким условима међународне безбедности одобрење лидера пет нуклеарних сила такве политичке изјаве допринети смањењу нивоа међународних тензија и обуздавању трке у наоружању, као и да ће допринети јачању поверења и формирању темеља за будућу контролу офанзивног и одбрамбеног наоружања и њиховој међусобној вези, као и мерама за смањење ризика“, наводи се у саопштењу.

Према речима Захарове, званична Москва поздравља заједничку изјаву пет нуклеарних сила – Кине, Русије, Велике Британија, САД, Француске, објављену 3. јануара 2022. године о привржености Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, као и решености да воде дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса.
„Руска Федерација чврсто полази од тога да у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не би требало да буде покренут“, истакла је дипломата, додајући да је Москва доследно промовисала идеју о потврђивању тог принципа.
С тим у вези, навела је да је „документ припремљен на руску иницијативу и уз најактивније учешће руских представника“.
Објављивање документа требало је да се спроведе у вези са почетком 10. Конференције за ревизију Споразума о неширењу нуклеарног оружја, каже Захарова и додаје да је у Њујорку требало да буде отворена 4. јануара, али да је одложена због погоршања епидемиолошке ситуације у САД. Ипак, с обзиром на важност те заједничке изјаве, нуклеарне силе су одлучиле да не одлажу њено објављивање, објаснила је портпаролка руског МИП-а.
У саопштењу се додаје да документ „петорке“ допуњује и развија билатералне изјаве усвојене раније на највишем нивоу са САД у заједничкој изјави председника од 16. јуна 2021. године, као и Кином у заједничкој изјави од 28. јуна 2021. године поводом 20. годишњице потписивања Споразума о добросуседству, пријатељству и сарадњи.
„У изјави се одражава идеја која је за нас важна - о недопустивости било каквог рата између нуклеарних држава, и нуклеарног и уз употребу конвенционалног наоружања. У њој се такође потврђују обавезе које су раније прихватиле земље 'петорке' о томе да неће уперити нуклеарно оружје једни на друге или на треће земље. У мултилатералном формату је потврђен и принцип вођења дијалога између наших земаља на основу узајамног поштовања и признавања интереса и узајамне забринутости у области безбедности“, навела је Захарова.
Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Свет одахнуо, неће бити рата: Реакције руских политичара на самит Путина и Бајдена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала