- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Асанжу понуђен азил у Мексику

© Sputnik / Александар МилачићПорука на мајици Емира Кустурице "Слобода за Џулијана Асанжа"
Порука на мајици Емира Кустурице Слобода за Џулијана Асанжа - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је да је од бившег америчког председника Доналда Трампа прошле године, пре него што је напустио Белу кућу, тражио помиловање за оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и поновио понуду за азил.
Лопез Обрадор је рекао да је тражио помиловање за Асанжа у писму које је упутио Трампу док је био председник САД, али је навео да Мексико није добио одговор на писмо.
"То би био знак солидарности, братства, да му се дозволи азил у земљи у којој Асанж одлучи да живи, укључујући и Мексико", рекао је Лопез Обрадор.
Како је навео, уколико би добио азил у Мексику, Асанж не би могао да се меша у послове других земаља и не би представљао никакву претњу, преноси Ројтерс.
Виши суд у Лондону поништио је у децембру одлуку нижег суда да Асанжа не треба предати америчком правосуђу и тиме отворио пут за његово изручење САД.
Америчке власти оптужују Асанжа (50), рођеног у Аустралији, по 18 тачака у вези са тиме што је Викиликс објавио велике количине поверљивих америчких војних докумената и дипломатских депеша чиме су, како наводе, били угрожени животи неких људи који су помагали САД у ратним зонама.
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
СВЕТ
Асанж се жалио Врховном суду због могућег изручења у САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала