- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ поручио Русији: Било каква агресија против Украјине имаће огромне последице

© AP Photo / Virginia MayoЗаставе НАТО-а и ЕУ
Заставе НАТО-а и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ разговарао је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о ситуацији на граници Русије и Украјине, као и о руским предлозима о безбедносним гаранцијама.
„Жозеп Борељ је уочи посете Украјини ступио у контакт са Јенсом Столтенбергом како би разговарали о гомилању руских војних снага на граници са Украјином и о два нацрта споразума о безбедносним гаранцијама које је Русија упутила САД и чланицама Алијансе“, прецизирано је у саопштењу Европске службе за спољне послове.

Борељ је истакао да ЕУ подржава суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине, а такође је позвао Русију „на деескалацију напетости и потпуну реализацију Минских споразума“, истакавши да ће „било каква војна агресија против Украјине имати огромне последице и озбиљну цену“, наводи се у објави.

Шеф европске дипломатије боравиће у званичној посети Украјини од 4. до 6. јануара.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Посланици Европског парламента су на пленарној седници у децембру већином гласова усвојили резолуцију о ситуацији на границама Украјине, којом апелују на Европску унију да се припреми за увођење оштрих санкција против Русије у случају ескалације.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
Русија обећава Донбасу: Нећемо вас оставити на цедилу, борићемо се против апартхејда Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала