- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цена гаса тресе Казахстан, председник обећава: Власт неће пасти!

© Sputnik / Kamshat AbdirayymДемонстрације у Казахстану
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
На западу Казахстана већ неколико дана не престају протести због поскупљења течног нафтног гаса. Власти су овај раст цена објаснили нерентабилношћу, али то народ не прихвата. Демонстрантима су се придружили и радници нафтне индустрије.
Протести су почели 2. јануара у Мангистауској области Казахстана где је цена гаса порасла са 0,11 долара за литар на 0,27 долара. Наредних дана демонстрације су само добијале на снази.
Како јављају локални медији, данас су протести захватиле скоро целу земљу. Најмасовнији су у Атирау, где се окупило око 5.000 људи.
Председник Касим Жомарт Токајев је позвао окупљене грађане да не следе позиве „деструктивних појединаца“, који настоје да поткопају јединство друштва, а најавио да ће влада смањити цену течног нафтног гаса на 0,11 долар што је и био захтев демонстраната.
„Позивам демонстранте да се не одазивају на позиве деструктивних особа које су заинтересоване да наруше стабилност и јединство нашег друштва. Остали захтеви који су социо-економске природе размотрићемо одвојено, на сутрашњем радном састанку у престоници“, написао је Токајев на свом Твитер налогу.
Међутим, демонстранти се не разилазе и траже оставку председника Токајева.
Председник се вечерас још једном обратио грађанима, позвавши их да буду мудри и да не наседате провокацијама које долазе споља и изнутра.
"Позиви да се нападају цивилни и војни објекти су противзаконити.То је прекршај за који следи казна. Власт неће пасти“, рекао је Токајев.
Медији јављају да су демонстранти блокирали улице, железничке пруге и путеве. У Кизилорду и Атирау избили су сукоби са полицијом. Више особа је приведено.
Председник Казахстана је за сутра заказао састанак са владом о социјално-економској ситуацији у републици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала