- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Црвена планета из потпуно нове перспективе: Објављени детаљни снимци са Марса /видео/

© AP Photo / NASA/JPL-Caltech/MSSSНасин ровер
Насин ровер - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
НАСА је објавила видео-снимак који приказује нову детаљну слику површине Марса коју је снимио ровер „Презерванс“, а који истражује кратер Језеро на Црвеној планети.
Ровер се спустио на Марс у фебруару 2021. године, како би трагао за могућим знацима живота који су некада постојали на Црвеној планети, али и како би сакупио узроке који ће бити донети на Земљу.
Научници истичу да је кратер Језеро, који је добио име по најмањој општини у Републици Српској, одличан за истраживање, јер се ту пре више милијарди година налазило велико језеро и делта реке.
На снимку, који представља мозаик фотографија снимљених 28. новембра, приказано је и место где се река уливала у језеро.
Видео приказује и сложеност и разноликост крајолика кратера Језеро, од скоро метар високих пешчаних дина, тамног камења највероватније вулканског порекла, до црвенкастих слојева делте.
„Презерванс“ је за нешто мање од годину дана прешао око 2,9 километара у кратеру Језеро. До сада је направио више од 100.000 фотографија, односно прикупио више од 50 гигабајта података, као и узорке које ће вратити на Земљу, што се очекује почетком 2031. године, преноси портал „Спејс“.
Сличност је запањујућа - Језеру у Републици Српској и Језеро на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
НАСА нашла на Марсу оно што је одувек у Републици Српској
Астероид удара Земљу – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Објављено кад ће се један од најопаснијих астероида приближити Земљи
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинеска сонда око Марса снима селфије /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала