Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Едита Тахири открила шта Запад прећутно подразумева - не смета им Косово без Срба

CC0 / Pixabay / Америка и Русија на Косову
Америка и Русија на Косову - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Запад се неће много потрести због изјаве Едите Тахири да ће повратак Срба на КиМ бити могућ само ако Србија призна Косово, јер се то одавно прећутно подразумева. Да их је занимало тзв. независно Косово са Србима за две деценије и више нашли би начин да обезбеде повратак прогнаним Србима на своја огњишта.
Ово је коментар доктора политичког наука професора Дејана Вука Станковића на речи бившег главног преговарача Приштине у дијалогу са Београдом.

Запад не занима повратак Срба на КиМ

„Да је некоме стало до повратака избеглица на простор Косова он би се до сада већ десио јер од 1999. године од завршетка рата прошло је 22 и по године, исто толико је прошло од када су Срби са Косова избегли у централну Србију, и до сада се ништа није урадило да им се обезбеди да се врате. Нема много разлога да се верује да ће тај процес бити на колосеку који ће гарантовати да ће се Срби вратити. Напротив, чини ми се да је ово што је рекла Тахири већ одавно прећутно подразумева,“ каже Станковић.
На тзв. независном Косову, Срби, додаје он, и не желе да живе, а ово је само фасада иза које се крије суштински албански захтев а то је да Србија призна Косово.
„То је једна врста огољене албанске приче о њиховим захтевима јер јасно је да они хоће независност и да то желе да реше ове године. Запад је имао двадесет и нешто година да реши питање избеглица и, као што се зна, није решено ни у Хрватској а примљена је та земља у ЕУ, и не видим зашто би мењали своје понашање на Косову имајући у виду да је независност Косова производ управо политичке одлуке Запада,“ напомиње Станковић.

Поента је да не буде више Срба на Косову

Управо зато, истиче наш саговорник, питање повратка избеглица неће бити релевантно за Запад у процесу дијалога Приштине и Београда и по питању статуса Косова.
„Јер да се поштовала политика стандарди пре статуса која је заговарана на почетку 2000. године и та политика заштите људских права би довела до повратака Срба на Косово и Метохију,“ напомиње Станковић.
Он истиче да Косово занима само да реши свој статус а после тога нејасно је може ли их шта спречити да се прикључе Републици Албанији, а у тој причи нема места за „вишак Срба“ на КиМ.
Едита Тахири - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
СРБИЈА
Едита Тахири оптужила Куртија да испуњава "ђаволски циљ Србије"
„Независно Косово значи Косово са невеликим бројем Срба или, боље да кажем, са симболичним бројем Срба са тенденцијом да их не буде уопште. Да се не заваравамо, Тахири је само истакла шта је основни циљ албанске политичке елите,“ сматра Станковић.
Запад се закључује он, неће мешати у све ово јер сматра да неки западни политичари све ово што Тахири говори прећутно и подржавају.

Срби на тајним потерницама а имовина им узурпирана

Небојша Човић бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију каже да је ово игра Приштине којом желе да осигурају признање од Београда па тек онда да формирају Заједницу српских општина (ЗСО) што је, како напомиње, сулудо.
„Конкретан циљ Албанаца са простора КиМ је да протерају све Србе чиме би добили причу свршеног чина. Додатни проблем је и где да се Срби врате? Више од 90 одсто српске имовине је узурпирано а и они Срби који желе да се врате не знају да ли су на неким тајним потерницама Приштине, по којим а су наводно починили злочине,“ истиче Човић.
Човић међутим је и даље уверен да ће се Срби вратити на Косово и Метохију, иако се, како каже, са свих страна играју опасне и мутне игре.
„Међународна заједница треба да поштује споразуме за које је била гарант, ако има снаге, а као нема онда постоје други начини како одређене ствари могу и морају да се решавају,“ напомиње наш саговорник.
Човић подсећа да је половина западних политичара који су заговарали независно Косово богато награђена од стране Приштине кроз разне такозване приватизације управо српском имовином, па није ни чуди што ћуте на све ово.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала