- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕПС тражи извођаче за градњу соларне електране код Костолца

© Pixabayсоларна електрана
соларна електрана - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (ЕПС) планира да у оквиру одлагалишта јаловине са површинског копа Ћириковац изгради соларну електрану. Будућа соларна електрана „Петка“ лоцирана је са леве стране пута Пожаревац-Костолац, а ЕПС је расписао тендер за изградњу.
Локалитет „Петка“ представља спољно одлагалиште јаловине са површинског копа Ћириковац. Одлагалиште је максималне дужине 2,2 километра, ширине 1,2 километра и максималне висине 60 метара. Формирано је у виду етажа - купастих косина различитих ширина и висина.
У непосредној близини пролази регионални пут П-103. На основу доступних површина и рељефа локалитета изабране су површине на које ће бити постављени соларни панели. Према оптималној конфигурацији инвертора, на овој локацији могуће је поставити 17.100 панела, а изабрани су панели снаге 650 W и ефикасности 20,9%, пише "Екапија".
Како се наводи у саопштењу, предвиђено је коришћење 10 сувих трансформатора појединачне снаге 1 МВА са коефицијентом трансформације 35/0,4 кВ. Суви трансформатори су око 35 % скупљи од уљних, али немају негативан утицај на животну средину, па нема потреба за уљном јамом и проблема за складиштењем трансформаторског уља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала