- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина гради мост преко језера Пангонг – скраћује пут за војску

© AP Photo / Gurinder OsanИндија и Кина, граница
Индија и Кина, граница - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Кинеска Народноослободилачка војска почела је да гради мост преко језера Пангонг, чиме ће скратити пут до индијских војних пунктова који се налазе на јужној обали језера.
Изградњом тог моста кинеска војска се нада да ће спречити индијску армију да понови операцију „Снежни леопард“ из августа 2020. године са циљем заузимања доминантне висоравни на 135 километара дугој јужној обали језера коју деле Индија и Кина у источном Ладаку.
„Кинези су били затечени брзим кретањем и нагомилавањем (на јужној обали Пангонга)...Извукли су поуку и неколико корака је предузето да би се кроз ту област омогућило брже кретање са могућношћу великог повећања присуства“, цитирао је портал „Принт“ неименованог извора, извештавајући о разлозима градње моста.
Неименовани званичник је рекао да ће, након што мост буде завршен, раздаљина између Курнака на северној обали и Рудока на јужној, бити смањена са садашњих 200 километара на између 40 и 50 километара.
Без тог моста, кинески војници морају да пређу дужу руту да би стигли до јужне обале језера Пангонг Цо, једне од тачке спорења две земље.
Сателитски снимци показују да је мост који прелази преко уског дела језера скоро завршен.
Кина је, према споразуму постигнутом 10. фебруара 2021. године, повукла више од 10.000 војника и 300 тенкова из области језера Пангонг.
Индија контролише западни део од 45 километара језера, док је остатак под контролом Кине.
Како се подсећа, индијски министар одбране Раџнат Синг је прошлог месеца отворио 27 нових путева и мостова у близни кинеске границе, а поменуо је и да се у „данашњем несигурном окружењу не може искључити могућност неког сукоба“, пренео је Спутњик интернешнал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала