- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто Србија не може да види „пољски сценарио“?

© AP Photo / Czarek SokolowskiЛегија
Легија - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Пољска Легија суочава се са изузетно тешким периодом јер се бори за опстанак у Екстракласи, и то само сезону након што је освојила шампионску титулу. Клуб из Варшаве играо је у Лиги Европе што га је скупо коштало, узевши данак у домаћем првенству.
Такав „пољски сценарио“ једноставно је незамислив у Србији, пре свега јер је разлика између Црвене звезде и Партизана у односу на остале клубове огромна.
Чукарички, Војводина, Раднички из Ниша и ТСЦ из Бачке Тополе одскачу од осталих, али су поново далеко од тога да угрозе вечите ривале.
Тек је непојмљиво да се Звезда и Партизан нађу на самом дну Суперлиге, чак и у случају када играју исцрпљујућа европска такмичења која знају да се одразе на играчки кадар у виду умора играча, ротације, здравственог билтена.
Црвена звезда је као првопласирани тим у Лиги Европе изашла из групе са Брагом, Мидтјиландом и Лудогорецом, док је Партизан у Лиги конференција завршио други иза Гента, обезбедивши европско пролеће и опет су убедљиво први на табели.
Клуб из Хумске има 53 бода, црвено-бели су други са два мање, док трећепласирани Чукарички има 35 бодова, а четвртопласирана Војводина 29...
Ни исцрпљујући мечеви нису се одразили на резултате у српском првенству због огромне разлике у квалитету и предугачке клупе.
С друге стране, Легија је осетила сву драж пољског првенства у којем заузима претпоследње место са свега 15 освојених бодова из 18 одиграних мечева и гол-разлику 19:30. Само две победа клубе из Варшаве у последњих пет мечева, наспрам три пораза.
Актуелни шампион, чији је члан репрезентативац Србије Филип Младеновић, несумњиво је платио цену играња на два фронта. Европа је (пре)скупо коштала највећи пољски клуб који је уписао два тријумфа у Лиги Европе, победивши Лестер (1:0) и Спартак у Москви (1:0).
Ипак, последње место на крају у надигравању са поменутим клубовима из Енглеске и Русије, којима треба додати још Наполи јасан је показатељ да Легија није могла да се носи са толиким притиском и захтевима које са собом носи модеран фудбал.
текбол Никола Митро и Богдан Маројевић  - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СПОРТ
Србија умало да их пусти, Црна Гора их „oдјавила“ – опет су прваци света, али: „Никога не занимамо!“
„Пољска лига нема неки екстра квалитет, али је интересантна због тога што су сви клубови добри и имају добре играче. Легија је играла Лигу Европе и сада има само један циљ, да не испадне из лиге...“, констатовао је на друштвеним мрежама Мирко Поледица.
Јасно је да је Мирко Поледица, председник Синдиката независних фудбалера „Независност“, и те како упућен у квалитет пољског фудбала пошто је бранио боје Легије од 2004. до 2006. године, док је играо на позајмици за Лех Познањ у сезони 2002/2003.
Лех је првопласирани тим Екстракласе са 41 бодом, другопласирани Погон има четири мање, а Раков је освојио 35.
И док ће се Легија у Пољској у другом делу сезоне грчевито борити за опстанак, који ће вероватно и изборити јер више нема обавеза у Лиги Европе, Звезда и Партизан по обичају воде шампионску трку удвоје.
Најреалнији сценарио је да ће вечити дерби, који ће на пролеће бити одигран на стадиону „Рајко Митић“, одлучити новог-старог првака државе.
Јасно је да вечити ретко просипају бодове, мада је Звезда платила данак играња у Европи и меч са Брагом, после којег је шокантно ремизирала са Радником на Маракани.
Ипак, чак ни такво просипање бодова вероватно никада неће Србији приредити „пољски сценарио“ да се шампион државе због играња у Европи и релативног изједначеног квалитета у комплетној лиги, бори за голи живот.
Навијачи Легије из Варшаве - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СПОРТ
Србин усред скандала у Пољској – хулигани малтретирали играче: „Уплашени су, не желе да причају“
Трофеј Лиге шампиона - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СПОРТ
Епилог скандала – три блокбастера!
СПОРТ
Марадонин украдени сат „стигао“ до Индије, реаговала полиција /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала