Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мала Катарина се изненада провукла до патријарха: Неизмерна радост у Храму Светог Саве

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије дели божићне пакетиће деци без родитељског старања
Патријарх Порфирије дели божићне пакетиће деци без родитељског старања - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Иако није било предвиђено да баш од патријарха Порфирија добије поклон, јер су их у Храму Светог Саве делили и епископи и други помагачи, десетогодишња Катарина Савић, која има два брата и сестру, провукла се испод заштитне ограде. Хтела је да добије поклон искључиво из његове руке. Успела је. Има књиге, слаткише и осмех. Радост Божића.
Никада више деце у Храму Светог Саве, патријарх српски Порфирије поделио је у уторак увече чак хиљаду божићних пакетића. Ту су деца без родитељског старања која су дошла из домова, деца са посебним потребама, малишани из породица са пуно деце и њихови родитељи.
Патријарх деци прича о свом детињству, како је углавном слушао маму и тату, али је понекад био и несташан. Деца слушају пажљиво, слушају и родитељи, а патријарх Порфирије за њих има посебну поруку.
Породица је, наравно светиња, а оно што је држи на окупу, и људски род, су деца и оно што носе у себи, а то је љубав. Зато родитељи трудите се да пре свега својој деци дарујете љубав, пре свега љубав између маме и тате. Кад се они воле, деца су најсрећнија, кад се свађају, онда су тужна“, каже и додаје:
© Sputnik / Лола Ђорђевић Породица Савић
 Породица Савић - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Породица Савић
„И ја вас све волим, грлим вас у молитви и у љубави нашега Божића, нашега Христа и позивам да увек долазите у цркву, а доћи ћемо и ми у ваше домове, да видимо да ли слушате маму и тату, да ли им помажете кад имају доста посла. Сви ми смо једна породица, сви смо рођаци, једни другима браћа и сестре, али сви смо своји“, каже његова светост.
Катарина Савић са посебном пажњом слушала је док је причао о томе како се мали Христос родио у јаслама, како су се све животиње радовале и певале песму о доласку Христа међу нас.
Она добро зна зашто је дошла, поводом ког празника је посетила Храм Светог Саве и слушала дечји хор. И она пева у хору. Каже да једва чека Бадњи дан:
“Тата и Димитрије, мој брат старији, иду ујутро у шуму да секу бадњајк, куцају на врата и кажу добро вече домаћине, а ми кажемо, чујем, чујем. Онда певамо песму о бадњаку. Тата онда просипа бомбоне, а ми говоримо пиу, пиу и скупљамо их“, прича Катарина и додаје да, иако није отворила пакетић, види да су унутра књиге и слаткиши. Пресрећна је.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПодела 1.000 божићних пакетића деци без родитељског старања и породицама са четворо и више деце
Подела 1.000 божићних пакетића деци без родитељског старања и породицама са четворо и више деце - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Подела 1.000 божићних пакетића деци без родитељског старања и породицама са четворо и више деце
Старији брат Димитрије има тринаест година, велики је дечак, каже да није расположен за изјаву и објашњава да је остао без речи када је ушао у Храм Светог Саве, „толико је све лепо“.
Савићи имају четворо деце, по пакетиће су дошли из Бољеваца код Сурчина на позив Српске православне цркве. Отац Предраг каже да се тешко сналазе, у данашње време, али да се труде да деца не оскудевају ни у чему.
„Мама је сад баш после две године на породиљском остала без посла, само ја радим, али добро је. Сналазимо се. Господ нам помаже, Бог нас чува, тако да је све благословено. Срећни смо, то је најбитније“, каже.
Иако живе скромно и примају помоћ Српске православне цркве, Савићи помажу оне који имају још мање. Преко хуманитарне организације "Фенечки бисери" тренутно праве бадњаке и божићне украсе које ће продавати.
© Sputnik / Сенка МилошКатарина Савић враћа се кући радосна, једва чека Бадњи дан и Божић
Катарина Савић враћа се кући радосна, једва чека Бадњи дан и Божић - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Катарина Савић враћа се кући радосна, једва чека Бадњи дан и Божић
„Сав прикупљени новац иде за помоћ деци на Косову и Метохији, сада им купујемо пакетиће, а иначе и музичке инструменте. То је једна дивна акција која траје већ годинама. Позивамо све који могу да се прикључе овој акцији преко фејсбук странице Месне заједнице Бољевци“, каже тата Предраг.
Мама Каролина, са сузама у очима, јер су успели и да се сликају са патријархом Порфиријем, каже само да је неизмерно срећна.
„Не могу да вам опишем како се осећам, унутра, у свом срцу, ово је заиста нешто изузетно за мене и за моју породицу“.
„Бравооооо.... „, додаје двогодишња Ангелина, коју за руку повлачи три године старији Гаврило. Једва чекају да изађу из цркве, да виде шта је у кесама.
Била је ово пета божићна свечаност за децу без родитељског старања и децу из вишечланих породица у Храму Светог Саве. Догађај који ће памтити породица Савић коју и иначе помаже Верско добротворно старатељство СПЦ.
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Када деци дамо љубав поклонили смо им цео свет /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала