- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО: Дијалог 12. јануара, али да Москва узме у обзир и оно што нас брине

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО-а у Бриселу
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Северноатлантски савез потврдио је да ће 12. јануара бити одржан Савет Русија-НАТО. У Алијанси истичу да и Русија, која је иначе изнела западним земљама захтев за гаранције безбедности, треба да узме у обзир забринутост савеза због одређених питања.
„Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је као председавајући сазвао Савет Русија-НАТО за 12. јануар. Дијалог са Русијом треба да се одвија на бази узајамности, треба да одговори и на забринутост НАТО због руских активности, да буде заснован на основним принципима и документима о европској безбедности“, наводи се у саопштењу прес службе Алијансе.
У НАТО за сада нису утврдили дневни ред састанка.
Сједињене Америчке Државе и њихови савезници оптужују Русију да припрема наводну „инвазију“ на Украјину и прете невиђеним санкцијама ако се спроведу планови који јој се приписују.
Русија је више пута негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и не намерава никога да напада, а да се изјаве о „руској агресији” користе као изговор како би се више војне технике НАТО-а разместило у близини руске границе.
Пред крај прошле године обављен је и телефонски разговор председника САД и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина, током којег је прецизирано да ће се преговори о захтеву Русије одржавати на три колосека - Русија-САД, Русија-НАТО и Русија-ОЕБС.
Председници САД и Русије, Џозеф Бајден и Владимир Путин, на састанку у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
Путин поручио Бајдену: Русија ће се у овој ситуацији понашати онако како би се понашале САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала