- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Америка и Русија да наставе да неповратно смањују нуклеарни арсенал

CC0 / Pixabay / Пекинг
Пекинг - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Кина сматра да је продужетак америчко-руског споразума СТАРТ 3 важан корак али да то није довољно и да две супер државе морају да наставе неповратно смањење нуклеарних арсенала.
„Обратили смо пажњу на то што Америка и Русија воде стратешки дијалог. Кина поздравља продужетак СТАРТ 3, што је изузетно важан корак којем се администрација Доналда Трампа противила. Друго, мислимо да то није довољно јер и после продужетка споразума на Америку и Русију отпада више од 90 одсто светског нуклеарног наоружања“, рекао је новинарима директор Одељења Министарства спољних послова за контролу наоружања Фу Цун.
И даље постоји међународни консензус да две државе морају да наставе са смањивањем својих нуклеарних арсенала и то неповратно и на начин који је правно обавезујући.
„Ако две нуклеарне супер државе наставе да смањују свој нуклеарни арсенал радо ћемо се придружити преговорима о нуклеарном наоружању, ако га смање до нивоа на којем је наш арсенал. Више пута смо то поновили, то је наш став“, рекао је Фу.
Тренутно је између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава на снази Споразум СТАРТ 3, који ограничава број распоређених нуклеарних бојевих глава на 1.550 са сваке стране, али споразум не ограничава нуклеарне бојеве главе савезника Вашингтона. Администрација Доналда Трампа предлагала је да се у руско-америчке преговоре о стратешкој стабилности укључи Кина, али Пекинг за то није заинтересован.
Катастрофа, нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пентагон упозорава: Свет се приближава нуклеарном рату – због Русије и Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала