- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Руска стратешка авијација добиће два "Бела лабуда"

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаПлански лет руских бомбардера изнад Балтичког мора узнемирио НАТО
Плански лет руских бомбардера изнад Балтичког мора узнемирио НАТО - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Руска авијација дугог домета добиће два модернизована стратешка носача ракета Ту-160М (Бели лабуд), саопштио је командант далеке авијације генерал-потпуковник Сергеј Кобилаш.
"Процес модернизације авијације дугог домета одвија се у складу са утврђеним планом. Специфичност модернизованих модела авијационе технике је уградња нових радара, савремених система за навигацију, нових модела наоружања, нове авионике, као и најновијих средстава за приказивање информација на контролној табли посаде", изјавио је Кобилаш.
Прошле године авијација дугог домета је добила четири модернизована стратешка носача ракета Ту-95МС.
Ту-160 је суперсонични стратешки бомбардер са промењивом геометријом крила. Произведен је у фабрици „Тупољев“ крајем 1970-их година. Он може да носи 12 ракета са нуклеарним бојевим главама. Домет тих ракета је до 3.500 километара, што значи да авион не мора да улази у зону деловања противваздухопловне одбране да би извео удар. У Русији се Ту-160 због своје грациозности назива „Бели лабуд“, а према НАТО кодификацији - „Блек џек“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала