- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сукоби полиције и демонстраната у престоници Казахстана: Бачене шок бомбе

© Sputnik / Табылды КадырбековДемонстрације у Казахстану
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
На централном тргу у Алма Ати полиција је употребила шок бомбе и сузавац на демонстранте. Председник Касим Жомарт Токајев позива народ на мудрост.
Како јавља дописник Спутњика са лица места, полиција је употребила специјална средства у самоодбрани и потиснула демонстранте са трга којих је било око 1000.
У граду је уведено ванредно стање.
Нешто раније, председник републике Касим Жомарт Токајев обратио се нацији због таласа протеста који су првих дана нове године запљуснули Казахстан услед наглог раста цена гаса.
Председник је позвао народ на мудрост и да не подлежу провокацијама споља и изнутра.
"Позиви да се нападају цивилни и војни објекти су противзаконити.То је прекршај за који следи казна. Власт неће пасти, али нам је потребан, не сукоб, већ узајамно поверење и дијалог“, рекао је Токајев.
Према речима Токајева, на карту је стављено благостање Казахстанаца и место државе у савременом свету.
"Све легитимне молбе и захтеви са ваше стране биће пажљиво размотрени, донеће се одговарајуће одлуке. Сутра ће бити одржан радни састанак о свим овим питањима", закључио је председник.
У највећим градовима у Казахстану не раде месинџери и друштвене мреже. Мобилни оператери су потврдили да су везе лоше, али наводе да то нема никакве везе са протестима.
Почетком године становници градова Жангаозен и Актау, који се налазе у Мангистауској области на западу земље где се експлоатише нафта, изашли су на протесте због двоструког повећања цена течног нафтног гаса. Како је саопштило Министарство енергетике Казахстана, од 1. јануара цене се формирају на берзама на основу понуде и потражње. Токајев је наложио да се формира комисија која је анализирати ситуацију.
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
Цена гаса тресе Казахстан, председник обећава: Власт неће пасти!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала